Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/aldre-larare-borde-fa-kortare-arbetstid/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Äldre lärare borde få kortare arbetstid”

Foto: Thomas Karlsson

Jag har jobbat som lärare i 38 år och blivit frånsprungen lönemässigt av yngre kollegor. Det är kränkande och facket gör ingenting. Vi som är äldre borde kompenseras med kortare arbetstid, skriver läraren Ann Buckley. 

Rätta artikel

Svar på insändaren ”Jag efterlyser en kurs för oss som snart ska gå i pension” (27 december). Själv kommer jag nog inte ha några problem med att fylla mina lediga dagar med vettigt innehåll, däremot funderar även jag på hur jag ska orka det höga tempot jag har som lärare.

Jag vet att allmänheten anser att det är löjligt att lärare klagar på många och mentalt tunga arbetsuppgifter när man jämför med exempelvis byggjobbare och andra kroppsarbetare, men faktum är att jag inte orkar något utöver arbetslivet.

Jag är för trött för att göra något annat än att jobba. Jag kommer hem urlakad och somnar tidigt framför tv:n.

Jag älskar att undervisa och tycker att jag har ett fantastiskt jobb, men att ha sex lektioner inför sex nya klasser varje dag, där jag ska vara på topp och helskärpt hela tiden, sliter och tär något enormt. Det skulle vara nog med fyra lektioner om dagen eller kortare arbetsvecka.

Jag har jobbat i 38 år men har sedan länge blivit frånsprungen lönemässigt av yngre nyanställda kollegor, trots att vi arbetar med samma elever. Läraryrket har tyvärr förlorat sin charm och äldre anses tydligen inte längre göra ett fullgott jobb, våra erfarenheter till trots.

Det är påfrestande och nästintill kränkande att se och höra i medierna om att lärarnas löner stigit så enormt, när vi äldre vet att det bara gäller de yngre.

Jag förstår inte varför facken inte arbetar för att förändra för oss äldre. Vi borde kunna ses som en tillgång på skolorna för elever som kanske inte har, eller träffar, sina äldre släktingar. Och de yngre kollegorna kan ha nytta av vår långa erfarenhet och kompetens.

Vi borde till exempel få kortare arbetstid. Det vore en förnuftig insats för att få oss att orka vara kvar tills vi är 65! Det råder ju lärarbrist i Sverige.