Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-aldre-ska-kunna-lamna-sin-bostad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Alla äldre ska kunna lämna sin bostad”

Övergångsställe i Stockholm.
Övergångsställe i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. I Stockholm ska det vara självklart att alla äldre har tillgång till bostäder som är anpassade till deras rörelsemönster. Den grönblå majoriteten genomför nu flera åtgärder för att komma till rätta med problemet, skriver borgarråden Dennis Wedin (M) och Erik Slottner (KD).

Att vara fånge i sitt eget hem är en upplevelse som alldeles för många äldre i Stockholms stad tvingas genomlida. Om du kan gå hjälpligt med rullator, men om hiss saknas – vilket ofta är fallet i det äldre beståndet av trevåningshus – drabbas din rörelsefrihet. Även i ett flerfamiljshus med hiss kan det finnas en halvtrappa innanför porten som gör det omöjligt att få ut rullatorn.

En rapport från Äldrecentrum daterad juni 2017 visade att en stor andel av de äldre var beroende av hjälpmedel – nästan en tredjedel av dem inomhus och 40 procent av dem utomhus. Hälften var tvungna att gå i trappor för att lämna bostaden. Tre procent uppgav att de inte alls kunde komma ut, vilket gjorde att de hade svårt att delta i olika sociala sammanhang. Svårigheterna att förflytta sig medförde att flera kände sig ensamma och isolerade. Det var också den vanligaste orsaken till att vilja flytta.

I Stockholm ska det vara självklart att alla äldre har tillgång till bostäder som är anpassade till deras rörelsemönster. Under den förra mandatperioden ignorerades dessvärre frågan, och problematiken sköts på framtiden. Den grönblå majoriteten genomför nu tre skarpa åtgärder för att komma till rätta med problemet.

För det första ska bostadsbolagen och berörda förvaltningar ta fram en stadsgemensam definition av vad en tillgänglig bostad är. Vi är måna om att såväl själva bostaden som villkoren för att ta sig in i och ut ur den uppmärksammas. Äldrenämnden och socialnämnden ska tillsammans säkerställa att aktuell forskning och nationella riktlinjer beaktas.

För det andra ska stadens bostads- och fastighetsbolag göra en inventering av bostadsbeståndet utifrån den framtagna definitionen för att skaffa sig kunskap om vilka bostäder som kan betraktas som tillgängliga. Vi vet i dagsläget för lite om våra bostäder, till exempel huruvida det saknas trappsteg till sopsorteringsrum eller om det finns breda hallar, rullatoranpassade kök eller tillgänglighetsanpassade utegårdar. Då arbetet väntas bli omfattande bör det påbörjas snarast möjligt – Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag förvaltar tillsammans drygt 75 000 lägenheter.

För det tredje ges bostadsbolagen och bostadsförmedlingen i uppdrag att digitalisera resultaten av inventeringen och göra dem sökbara. Vi vet att många äldre av oro för ett större miljöombyte väljer att stanna kvar i sina befintliga bostäder, trots problem med rörelseförmåga, hörsel eller syn. Detta trots att närmaste tillgängliga bostad kan ligga mycket nära. Med tillgänglighet som sökkriterium kommer kunskapen om tillgängliga bostäder stadens invånare till del.

Med dessa åtgärder vill vi att alla i Stockholm ska känna sig trygga med stadens bostäder och vara säkra på att de behåller sin rörelsefrihet när de åldras. Stockholms stad kan därmed tjäna som ett föredöme för andra kommuner när det gäller anpassade bostäder för äldre.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt