Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-ansvariga-for-stockholmstrafiken-maste-avga/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Alla ansvariga för Stockholmstrafiken måste avgå”

Halka och slask om vartannat i Stockholm under den första februariveckan. Foto: Magnus Hallgren

Nu måste alla ansvariga för den katastrofala situationen i Stockholmstrafiken avgå för att det möjligen ska kunna bli bättre nästa vinter, skriver läsaren Jens Fagerlund.

Rätta artikel

När jag halkar och knäcker ett par revben vid min busshållplats, när jag får vada i ett par decimeter djupt slask vid Slussens tunnelbanestation, när jag får vänta 27 minuter för länge på min tunnelbaneavgång och när ansvariga för stadens snöröjning och kollektivtrafik inte tycks förstå att de just har ett mycket stort ansvar vill jag skrika rakt ut: ”Det här är åt helvete!”.

Jag vill primalskrika, precis som en majoritet t-baneförare skriker till mig och mina medpassagerare, då ingen av förarna tycks begripa att de använder en mikrofon. Jag har ingen mikrofon men skulle behöva en megafon för att uttrycka all min frustration.

Den senaste månaden har bjudit på helt oacceptabla situationer för alla i Storstockholm. Ledarskribenten Erik Helmerson i DN uttryckte häromdagen precis det jag känner. Han beordrade ”Avgå alla!” och avsåg då alla de som har att stå till svars för att de bedrövliga vardagssituationerna tillåts upprepa sig, gång efter gång, dag efter dag.

Den gångna torsdagsmorgonen bjöd inte på några som helst överraskningar. T-banan var totalhavererad, trottoarerna fortsatt osandade, busstrafiken i innerstaden delvis nedlagd för att bussarna flyttats ut i förorterna för att frakta strandade t-baneresenärer. Alltihopa kallas ”signalfel” och ”vi gör så gott vi kan i den extrema väderleken.”

När t-banan till slut dök upp skrek föraren, precis som alla andra förare: ”Tid för avgång, dörrarna stängs.” Varför, ända in i glödheta, vrålade hon inte ”det var tid för avgång för 27 minuter sedan, dörrarna stängs”?

Att påstå att det är ”tid för avgång”, och att SL, och deras entreprenör MTR, tillåter sina förare att ständigt skrika ut detta, är ett hån mot oss resenärer. Nu är det dags för räfst och rättarting.

Denna vinter i Stockholmstrafiken är sedan länge förlorad, alla de tågen har redan gått. Men om nästkommande vinter ska ge möjligheter att komma fram dit man vill inom rimlig tid och helskinnad från halkskador så måste arbetet påbörjas bums.

Detta efter att alla nu ansvariga avgått – i rätt tid, det vill säga omedelbart!