Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-bor-gora-en-egen-klimatbudget-over-sina-utslapp/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Alla bör göra en egen klimatbudget över sina utsläpp”

Foto: Patrick Pleul/DPA

Alla borde precis som med privatekonomin göra en budget över sina utsläpp av växthusgaser. Svensken måste i genomsnitt minska sina koldioxidutsläpp från dagens 10 ton till 1,5 ton per år, skriver läsaren Ingela Bollgren Hjertqvist.

Rätta artikel

En budget så här i början på året är aldrig fel. Statsbudgeten har fått mycket uppmärksamhet under hösten. Men även en småskalig hushållsbudget underlättar planeringen. Vad har jag råd med, räcker inkomsterna till? Får alla i familjen det de behöver?

Det finns en annan typ av budget, som inte är lika självklar, nämligen koldioxidbudgeten. Här handlar det om våra utsläpp av fossila växthusgaser som ligger bakom klimatförändringen.

Vi har inte så stora mängder koldioxid kvar att släppa ut i atmosfären om vi ska klara att begränsa jordens uppvärmning till högst 2 grader, och ännu mindre återstår vid max 1,5 grader.

Den bistra sanningen är att vi måste skära ner våra utsläpp av växthusgaser med cirka 8-10 procent varje år. Det gäller på global nivå, men det gäller också mig och dig. Svensken måste komma ner på en nivå av 1,5 ton koldioxidutsläpp per år från nuvarande dryga 10 ton i genomsnitt.

Så hur ser den individuella koldioxidbudgeten ut? Hur förhåller det sig till exempel med flygandet? Unna sig en Thailandsresa så här års kan väl inte vara fel?

En flygsemester till Thailand orsakar ca 2,5 ton växthusgaser, så därmed har nästan 2 års hållbar tilldelning av koldioxidbudgeten förbrukats. Det är våra barnbarns framtidsresurser vi tär på.

En far som gör slut på hela lönen på spel i början på månaden och sedan använder barnens sparpengar till mat tar vi avstånd ifrån. Det är svårare att ta till sig att vår överkonsumtion i dag minskar livsutrymmet för våra efterkommande.

Förorenaren ska betala, det är en rimlig ståndpunkt i kampen mot klimatförändringen. Så en kännbar avgift på flygbiljetten som står i proportion till utsläppen borde vara okontroversiellt.

Avgift och utdelning är en idé som väcker alltmer intresse globalt. Det innebär att alla fossila utsläpp ska beläggas med en stigande avgift. För att få acceptans för prisstegringen ska pengarna sedan delas ut i lika delar till varje vuxen medborgare, så de som har en fossilsnål livsstil tjänar på affären. Kanada står i begrepp att införa systemet.

För flygets del skulle samma princip kunna tillämpas. Det skulle bli dyrare för dem som fortsätter med långflyg, men samtidigt ge en extra belöning till dem som stannar på marken. Då skulle allt fler välja tåget för att se sig om i världen.

Nu gäller det att raskt vända ner utsläppskurvan! På www.klimatkontot.se är det lätt att beräkna de egna utsläppen.