Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-borde-plocka-minst-ett-skrap-om-dagen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Alla borde plocka minst ett skräp om dagen”

För första gången är cigarettfimpar det vanligaste skräpet på våra stränder, visar organisationen Håll Sverige Rents ”Skräprapport” som presenterades i tisdags. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alla borde plocka minst en cigarettfimp eller annat skräp om dagen. Det minskar nedskräpningen och ger samtidigt motion, skriver den tidigare rökaren Nina Jardegart som vill kompensera för att hon själv kastat omkring 20.000 fimpar i naturen.

Rätta artikel

Det är lätt att bli arg på rökare när man ser fimpar på våra gator och parkvägar. Dessutom ligger de ingrodda i gräsmattorna tillsammans med paketen och inslagsplasten.

Men att skuldbelägga och kritisera är inte rätt väg att gå. Jag slutade själv att röka för 23 år sedan och minns hur störd jag blev på dem som kritiserade mitt beroende. Det kommer inte lösa problemet.

Så vad kan göras? Tvinga företagen som säljer att ta ansvar? Lycka till! 

Vi kan alla se att det samlas massor av fimpar utanför tunnelbanor och busstationer. Sätt upp fler askkoppar med tydlig inbjudande skyltning. Vilken uppmaning skulle du helst följa: ”Fimpa här” eller ”bästa rökare, vänligen fimpa här. Ha en fin dag”? 

På vissa ställen på parkvägarna är det kluster av fimpar. Det är avståndet det tar att röka en cigg från eller till tunnelbanan. Även kring parkbänkar samlas det.

Kommunen kan strategiskt sätta ut papperskorgar och askkoppar. Vi som bor i området kan berätta var. Anställ några säsongsarbetare på deltid som håller rent och ha ett bonussystem, för ingen vill betala för någon som ligger och solar. 

Sist men inte minst kan du ge en fimpburk till en rökare du känner. En pestoburk eller liknande funkar bra. 

Mycket kan göras och själv har jag plockat 1.250 fimpar i veckan, för jag har räknat ut att jag kastat cirka 20.000 i naturen, så jag har lite kvar. Det blir många squats (knäböj), så jag förenar nytta med nytta.

Dessutom har jag startat en grupp på Facebook som heter ”En om dagen - för ett renare samhälle”. Vi har snabbt blivit 500 medlemmar som utan gnäll hjälps åt och peppar varandra att plocka minst ett skräp om dagen. En fimp tar tio sekunder att plocka upp.

Välkommen du med!