Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 12:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-kan-ha-nytta-av-teckensprak/

DN Åsikt

DN Åsikt. Alla kan ha nytta av teckenspråk

Varför måste man ställa dövkultur mot hörandekultur? De finns de som rör sig i mellanlandet, som är hörande men som ändå har behov av teckenspråk vid till exempel en språkstörning.

Jag håller helt med om att människan inte måste fixas och stämma med normalnormen. Men jag har en synpunkt om ”dövkulturen” vilket är ett begrepp som i sin tur är exkluderande. Som förälder till ett barn med språkstörning så vet jag hur viktigt det är att tecknande personer träffas och kan prata med varandra och även hur viktigt det är att teckenspråk finns tillgängligt på förskolor och skolor. Att även ”normala” barn har nytta av teckenspråk är en bonus.

Att ha specialskolor för döva och även specialklasser eller skolor för språkstörning tror jag är bra, samtidigt vill jag att alla ska kunna kommunicera med alla. Det känns som ett tema i dagens samhälle att allt ska vara individanpassat i en heterogen miljö utan att det stöds av vad som verkligen fungerar bäst för individen. Om nu alla ska vara med i  samhället så behöver det samhället/skolklassen också anpassa sig till de med andra behov.

Vilket skulle innebära att även hörande skulle lära sig teckenspråk och också använda det i vardagen. Själv tragglar jag med att lära mig tecken som stöd och hoppas att jag så småningom lär mig tillräckligt mycket för att använda det dagligen till mitt tal.