Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 21:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-kan-vara-med-i-laget-efter-formaga/

DN Åsikt

DN Åsikt. Alla kan vara med i laget efter förmåga

Jag kan konstatera att vår kampanj Laget Sverige har väckt mycket diskussion. Det är bra. Ett av syftena med kampanjen är att få till mer samtal kring sjukförsäkringen och dess funktion. Många har reagerat på vad Försäkringskassan menar med kampanjen och vad vi definierar som Laget Sverige.

I ett lag finns många funktioner. Alla kan vara med i laget efter förmåga. För att Sverige ska fungera måste alla vara med och göra det man kan. Några av de reaktioner som vi har fått är att hur Laget Sverige går ihop med det att många människor inte har någon arbetsförmåga. Det gör det enligt vår mening.

Tanken med att ta hand om varandra finns i ett lag, det är egentligen själva grundfundamentet. För de som har helt nedsatt arbetsförmåga eller för de som troligen aldrig kommer kunna jobba igen finns möjlighet till försörjning inom socialförsäkringssystemet. Den utveckling som vi vill peka på och som regeringen vill vända är de ökande sjuktalen. De har ökat kontinuerligt sedan 2010 och om inget görs kommer vi att hamna i en situation där betydligt fler människor än idag kommer att hamna utanför arbetsmarknaden. Vi vill illustrera ambitionen om att vi tillsammans ska göra allt vi kan så att så många individer som möjligt ska kunna komma tillbaka till egen försörjning.

Försäkringskassans huvuduppgift är att bedöma arbetsförmågan och betala ut ersättning till de som har rätt till det. I dagsläget är det cirka 97 procent av alla ansökningar i sjukpenningen som beviljas. Det är alltså tre av hundra sökanden som inte får sjukpenning beviljad.

Det stämmer att Försäkringskassan har ett samordningsansvar för insatser som en individ behöver men det är fortfarande arbetsgivarnas och hälso- och sjukvårdens ansvar att identifiera dessa och se till att de genomförs. Det är bland annat därför vi med vår kampanj vill belysa att det finns fler aktörer som både kan och ska bidra till att fler kan komma tillbaka i arbete. Ingen av oss klarar detta på egen hand. Vi måste samarbeta för lagets och den enskildes bästa.

En bra dialog är förutsättningen för ett givande samarbete. Vi för kontinuerliga samtal med företrädare för läkarkåren på olika sätt. Primärt har vi samtal och diskussioner med Sveriges kommuner och landsting, men vi träffar också företrädare för Läkarförbundet och de enskilda landstingen.

Inlägget uppdaterat med det sista stycket 2016-10-06.