Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-manniskor-har-ratt-till-sina-egen-tro/

DN Åsikt

DN Åsikt. Alla människor har rätt till sina egen tro

Alla människor har rätten till sin egna känslor. Försöker vi stigmatisera kring hur andra skall känna så kommer de enbart dra sig ifrån oss. Allt vi kan göra är att hoppas att andra känner som vi önskar att de gjorde.

Den överväldigande majoriteten av muslimer stödjer inte terrorhandlingar. Alla frågebaserade studier verkar peka på detta faktum. 

Men gör detta så att människor ska känna sig tvungna att glömma sina känslor kring religionen islam? Självklart inte. Vi har alla rätten till våra egna känslor.

De två föregående skrivande skrev några saker som fick mig att reagera. Författaren till den första artikeln skriver att ”Muslimer stödjer inte terrorismen”. Den andra skribenten hävdar att ”Islam är i grunden en fredlig religion, precis som andra religioner”. Men är det verkligen så enkelt att med någon form av stöd uttala sig på sådant sätt? 

Som tidigare nämnt så pekar de studier jag finner på att muslimer överlag inte stödjer terrorhandlingar. Samma svar hade man antagligen fått från de flesta religiösa och/eller politiska grupperingar som man frågat.

Vad gäller det andra antagandet kring om islam i grunden är en fredlig religion så måste vi väl antingen analysera agerandet hos de som först skapade religionen i fråga eller de heliga texter dessa människor efterlämnade. Mohammed var en härförare. Genom framgångsrika fälttåg skapade han ett stort kalifat vilket intill denna dag har stora efterdyningar i regionen han och hans följare erövrade och vida omkring. Krig är vanligen inte särskilt fredligt. Och precis som Bibeln, Talmud och andra heliga skrifter så innehåller Koranen både vackra verser om fred och samförstånd men också verser om att misshandla sin partner och att skära huvudena av otrogna.

Sanningen är antagligen helt enkelt att ingen människa per automatik blir god eller ond av att tillhöra en specifik religion. Religiösa människor är inga monster – men är heller inte mer än bara människor. Men den dagen vi slutar att kritiskt granska information, oavsett om det är från en vän, medier, eller en helig text inspirerad av en gud, är den dagen vi riskerar att bli lättledda och farliga människor. Och vi har alla laga stöd, och kanske moralisk skyldighet, att diskutera och kritisera all ovan nämnda information, inklusive religiösa texter.