Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-maste-anpassa-sig-for-att-passa-in/

DN Åsikt

DN Åsikt. Alla måste anpassa sig för att passa in

Du har rätt att vara precis som du vill, men du måste förstå att alla förväntas anpassa sitt beteende i vissa sammanhang. Detta är inte specifikt för muslimer utan någonting alla människor gör för att vara en del av samhället.

I Sverige kan du vara i princip vem du vill, så länge det inte skadar någon annan. Men en del sociala koder finns om du vill passa in och bli accepterad i samhället. Dessa är dock egentligen valfria och du kan bete dig hur konstigt du vill.

Det du måste inse är att precis som det är din rätt att inte skaka hand med människor är det andra människors rätt att tycka att ditt beteende är underligt. Detta är ingenting som är unikt för muslimer utan jag tror att de allra flesta ändrar sitt beteende för att passa in när de är utanför hemmet och om du är ovillig att göra detta så får du kanske svårt att bli accepterad i samhället.

Att du tvingas i försvarsställning på grund av vad andra muslimer gör i islams namn är samma mekanism som gör att alla män blir misstänkliggjorda på grund av att vissa män våldtar. Helt plötsligt är alla män ett hot. Detta sätt att agera är väldigt mänskligt och förmodligen ett gammalt sätt att skydda sig från hot.

Att helt enkelt ta avstånd från dessa islamisters handlingar borde vara det bästa sättet att hantera detta, om du vill passa in – trots att det kan bli tröttsamt.

Ytterligare repliker: Anders Borgström: Politik ska granskas – religion är privatsak Elias Bengtsson: Att vara muslim är inte ett problem, det är att vara annorlunda

Huvudinlägg: Ziyad Ayach: Låt oss bara få vara svenska muslimer