Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-ska-kunna-lite-pa-att-lagar-och-regler-uppratthalls/

DN Åsikt

DN Åsikt. Alla ska kunna lite på att lagar och regler upprätthålls

I dag är rättsstaten under hård press. Liberalerna vill att staten går in och ger statsbidrag till kommunerna för att anställa trygghetsvakter.

En viktig del av individens frihet är att inte behöva begränsa sin vardag – undvika att ta kvällspromenader, låta bli att röra sig på vissa platser – för att man känner sig otrygg eller för att man faktiskt riskerar att bli utsatt för brott. Vetskapen om att polisen finns när det behövs, att människor ser vad som försiggår och slår larm om något skulle hända, är något som bidrar till makten över den egna tillvaron. Utan en rättsstat som fungerar blir tryggheten bara ett privilegium för den som är stark eller rik nog att skydda sig.

Staden New York gjorde en historisk uppryckning under 1980-talet, från att ha varit en stad som människor flyttade ifrån istället för att flytta till på grund av otrygga och mycket brottsutsatta stadsmiljöer, till den attraktiva stad vi känner den som i dag. Att det gick att vända en våldsspiral där var till stor del beroende av att man gjorde just det som John Arentoft föreslår, nämligen avsatte tid, kraft och poliskraft nog att ingripa också mot ”små” brott.

När den unge person som begår sitt första brott snabbt får en konsekvens på det och när människor känner att det finns någon som ser och faktiskt ingriper finns det skäl att kunna lita på samhället och känna trygghet.

I dag är rättsstaten under hård press. De grova kriminella gängens våldsbrott ökar och ändrar karaktär, samtidigt som allt fler poliser lämnar yrket på grund av byråkrati och dåliga arbetsvillkor. Där brottsligheten får fäste och respekten för våra lagar försvagas riskeras allas frihet. Sverige behöver fler poliser – Liberalerna föreslår att Sverige går från ca 20 000 till 25 000 poliser. Men det kommer att ta tid att rekrytera och utbilda fler, och att göra yrket mer attraktivt. Problemet i dag är inte bara att det finns för få poliser i tjänst – det finns också för få poliser att rekrytera.

När vi nu står med en polisbrist, och en stor kris för polisen som myndighet, finns ett extra stort behov av fler yrkesgrupper som kan komplettera. Därför har vi föreslagit att kommunerna ska kunna rekrytera kommunala trygghetsvakter som ska samverka med polisen och bidra till trygghet. Liberalerna vill att staten går in och ger statsbidrag till kommunerna för att anställa trygghetsvakter. För Stockholms stads del skulle det innebära att 250 trygghetsvakter kan anställas. Staten måste också få ut fler poliser i yttre tjänst genom att anställa civilanställda som kan ta över arbetsuppgifter som inte poliser måste utföra.

Varje person i det här landet ska kunna lita på att de lagar och regler som gäller här också upprätthålls, och kunna känna sig trygg i sin närmiljö. Det offentliga Sverige måste ha en närvaro som kan garantera den tryggheten – överallt. Det måste bara fungera.