Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 13:07 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alla-tjanar-pa-att-anstallda-far-inflytande-och-ansvar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Alla tjänar på att anställda får inflytande och ansvar”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vi människor mår bra av att kunna påverka våra liv, inte minst vårt arbetsliv. Men fagra löften omsätts inte alltid i praktisk handling, skriver läsaren Göran Thybäck.

Brist på möjlighet till inflytande i arbetslivet är enligt forskningen ohälsosam både för individ och organisation.

Trots all kunskap om inflytandets hälsobefrämjande effekter präglas våra organisationer av hierarkiskt uppbyggda maktstrukturer som bygger på över- och underordning, där anställdas inflytande i beslutsprocesserna ofta är starkt begränsade och kringskurna.

Vi talar gärna om hälsobefrämjande ledarskap, om friska arbetsplatser och om den goda arbetsmiljön, samtidigt som vi ihärdigt beskyddar och förstärker de organisatoriska maktstrukturer som minst av allt är hälsobefrämjande.

Låt mig illustrera detta dilemma ifrån den krassa kommunala verkligheten. I Nordanstigs kommun, klubbade kommunfullmäktige för några år sedan igenom en motion om att införa möjlighet för anställda att, inom sin budgetram, själva utforma ledningsfunktion och organisation av arbetet med självstyrande grupper. Kommunstyrelsen fick även i uppdrag att utvärdera metoden och återrapportera till fullmäktige.

Ett framsynt och klokt beslut med tanke på alla goda exempel runt om i landet där man prövat självstyrande enheter, där enligt rapporter arbetsglädje, ansvarstagande och motivation ökat, där sjukskrivningstalen minskat och där kvaliteten och ”kundnöjdheten” ökat väsentligt.

Men i Nordanstig har fortfarande ingenting hänt vilket motiveras med ”att verksamheterna i dag arbetar utifrån motionens intentioner” – vilket naturligtvis inte stämmer med verkligheten.

Varför är det så trögt? Hur ser det ut i andra kommuner?

DN Åsikt 22 oktober kl 16

Insändare

Göran Thybäck:
”Alla tjänar på att anställda får inflytande och ansvar”

Svar

Så kommenterar du, skriver svar och insändare.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.