Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/alliansen-har-kastat-ut-sverige-i-brexit-liknande-tillstand/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Alliansen har kastat ut Sverige i Brexit-liknande tillstånd”

Moderatledaren Ulf Kristersson efter den historiska omröstningen i riksdagen den 14 november när Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till en borgerlig statsministerkandidat.
Moderatledaren Ulf Kristersson efter den historiska omröstningen i riksdagen den 14 november när Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till en borgerlig statsministerkandidat. Foto: Magnus Hallgren

Alliansen har under ledning av Moderaterna kastat ut Sverige i ett Brexit-liknande tillstånd. Det är ett i högsta grad oansvarigt att rösta bort en fungerande regering utan att ha en plan för vad som ska hända, skriver läsaren Björn Friberg.

Rätta artikel

Den 23 juni 2016 vaknade de flesta av världens ledare med stor förvåning. Det var inte en vanlig morgon. Långt därifrån. Storbritannien hade valt att rösta för att lämna EU.

I samma ögonblick som den dåvarande brittiske premiärministern David Cameron valde att låta landet hålla en omröstning för utträde ur EU, utan att ha en rimlig plan för vad man skulle göra om landet faktiskt gick ur, omvandlade han Storbritannien från en stabil nation till ett nationellt experiment.

Att bryta en i många avseenden logisk och fungerande struktur, utan att ha en plan för vad man ska göra när den är bruten, är inte det vanliga tillvägagångssättet inom politiken. 

Om man vill i EU eller ej finns det många olika aspekter på. Det finns rimliga argument för och rimliga argument emot. Vad som är bäst för en nation, är en tolkningsfråga och den ena åsikten är inte nödvändigtvis mer rätt än den andra.

Oavsett vilken syn man har på EU är Brexit-modellen fel väg att gå. Efter Brexit sjönk pundet till den lägsta nivån på 30 år. Flygplanstillverkaren Airbus, med omfattande verksamhet i Storbritannien, har varnat för at företaget kan lämna landet om de inte får tydliga besked för hur den framtida marknaden ska fungera.

Även om ett avtal har verkat närmare de senaste dagarna så finns det fortfarande mycket som tyder på att England kommer att krascha ut ur EU, utan avtal eller lösning. Problemet här är inte åsiktsskillnaden, utan på vilket sätt reformen har genomförts.

Vad har detta med svensk politik att göra? Sedan den 25 september har Sverige inte någon vald regering. Socialdemokraterna och Miljöpartiet leder en övergångsregering som inte ska fatta några större politiska beslut.

Varför? Jo, för att Alliansen plus SD valde att avsätta regeringen Löfven. Det var dock en sak som de saknade: en tydlig plan för vad de skulle göra efter att Löfven var avsatt.

Likt en full 15-åring som kör moped för att snabbt komma fram glömde alliansledarna under ledning av Moderaterna att tänka på konsekvenserna av sitt val, utan levde mer i nuet och hoppades på det bästa.

Problemet är att moderatledaren Ulf Kristersson just nu med glädje låter Sverige genomlida en Brexit 2.0 där vi just nu inte har någon plan vad man ska göra. I stället för att aktivt arbeta fram en plan innan man avsätter en regering väljer man hellre att göra om Sverige till ett nationellt experiment.

Detta ger myndigheter svårare att förbereda för framtiden, företag blir mindre säkra på om man vill anställa, och det blir ett mindre stabilt ekonomiskt klimat. Moderaterna valde även att löpa hela linan ut och lade till det lilla extra, de avser att lägga fram en egen budgetmotion för göra situationen ännu lite mer otydlig.

Både Sverige och Storbritannien befinner sig i en tid av otydlighet, ovisshet, och oklarhet.

Att förändra saker i ett samhälle är aldrig fel. Det är därför vi har politiker och politiska val. Är man för eller emot Brexit, för eller emot en Alliansregering, är inte det relevanta här. 

Det relevanta är att om vi har en fungerande struktur. Bryt den inte innan du vet vad du ska göra när den är borta.