Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/amnet-idrott-och-halsa-gor-mer-skada-an-nytta/

Insändare

Insändare. Ämnet Idrott och hälsa gör mer skada än nytta

Svenska barn behöver röra sig mer, men ämnet Idrott och hälsa gör mer skada än nytta.

När jag var barn hade vi ämnet gymnastik i skolan för att barn skulle bygga upp sina kroppar. Sen flera år tillbaka är det ämnet utbytt mot Idrott och hälsa. Tyvärr har då ämnet helt ny karaktär och innehåller massor med teoretiska inslag. Det är som om idrottslärarna fått en akademisk teoriknäpp och numera tvingas barnen plugga till  stora teoriprov även på idrottstimmarna. Eleverna tvingas också till muntliga redovisningar om hälsa och risker. För utomhusvistelser ingår också massa teori om hur symboler på kartor ser ut med mera.

Alla mina tre barn har gått på olika skolor och alla har de drunknat i teori, redovisningar, prov och läxor även i idrottsämnet! Läs själva på Skolverkets betygskriterier för årskurs 9: Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.  I idrottsämnet finns även en tävlingshets som inte är helt okomplicerad. En stor del av lektionen går också i praktiken åt till att köa för att få kasta sin boll eller sitta och vänta på avbytarbänken.

Jag delar alltså Björn Hällgrens åsikt att barn behöver röra på sig, men tycker ämnet Idrott och hälsa helt borde läggas ner och bytas ut. Rörelse är så mycket mer än idrott! Jag är så glad och tacksam att min yngsta dotter slipper idrottsämnet helt. Jo, ni läste faktiskt rätt: Min dotter slipper idrottsämnet helt även i grundskolan för hon går spetsutbildningen i dans. Barnen dansar där cirka tre timmar per dag, sex dagar i veckan så de slipper få sin rörelseglädje dödad av ämnet idrott och hälsa. Huvudinlägg: Björn Hällgren: Barnen sitter sig sjuka och dumma

Repliker: Anna König Jerlmyr: Vi vill öka antalet timmar med idrott Sebastian Karlsson Schjölin: Utvecklingen inom Idrott och hälsa går åt rätt håll