Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/amningslag-farlig-vag-att-ga/

DN Åsikt

DN Åsikt. Amningslag farlig väg att gå

Vi måste respektera att folk störs av blottade bröst. Att lagstifta om att alla ska hålla med varandra är både fel och farligt.

Personerna bakom amningsuppropet vill att man ska lagstifta om att skydd för ammande på offentlig plats. Jag är en trebarnsmor som just nu ammar mitt minsta barn, en tio veckor gammal flicka. Jag tycker att det är tråkigt om allt fler känner sig förhindrade att ge sina barn mat på offentlig plats, även om jag själv inte upplever denna påstådda utveckling. Amning är, som skribenterna beskriver, ett praktiskt ”gående bord”, som ger småbarnsmammor större frihet. Men att genom lagstiftning tvinga andra att inte störa sig på detta tycker jag är fel, ja till och med farligt.

Yttrandefriheten är en viktig del av vår grundlag som innebär att alla åsikter måste få uttryckas. Inte bara det som majoriteten tycker om att höra. Börjar vi rucka på detta är vi på ett sluttande plan. Vilka fler ska ”respekteras och tolereras” genom att andra tvingas hålla tyst? Samhällsutvecklingen skrämmer mig om allt fler som känner sig kränkta ska få sin egen lag för att slippa det.

Jag tycker att det här handlar om relationer människor emellan som löses bäst utan lagstiftning. Det kan diskuteras i offentligheten, som vi gör nu, och runt köksborden. I ett fritt samhälle måste man acceptera att inte alla tycker lika. De som är kritiska till amning får tugga i sig att dagens småbarnsmammor inte går med på att sitta hemma, utan kommer att ge sina barn mat på fik och bibliotek. Men ammande mammor måste också förstå att det finns de som vill slippa se deras bröst.

Dessutom menar jag att om alla hävdar sin egen rätt i alla lägen får vi ett ganska tråkigt samhällsklimat. Själv försöker jag ge mig och min dotter en avskild och privat stund när jag ammar. Både för vår egen del och för att andra ska slippa störa sig på oss. Och under totalt omkring två års amningstid har jag aldrig mötts av några negativa kommentarer. Men då har jag heller aldrig ammat gående med barnet i bärsele. Jag är övertygad om att amning kan ske på allmän plats utan lagstiftning, men då behövs respekt. Ömsesidig respekt.

Huvudinlägg: Amningsuppropet: Lagstifta om skydd för ammande på offentlig plats

Replik: Läsarna: Självklart ska man kunna amma var som helst B.J. Epstein: Bröst finns till för amning