Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/amorteringskravet-handlar-om-ansvar-for-sveriges-ekonomi/

DN Åsikt

DN Åsikt. Amorteringskravet handlar om ansvar för Sveriges ekonomi

Att behöva amortera på sitt lån är en självklarhet i de flesta länder. Att så inte varit fallet i Sverige har bidragit till skenande bostadspriser och stora risker för hela ekonomin. Därför krävs en ansvarsfull och långsiktig politik.

Sarah Edstroem beskriver på ett bra sätt den svåra situation många befinner sig i när de letar ny bostad i svenska storstäder. Det finns flera orsaker till detta. En av dem är att vi i Sverige låtit hushållen belåna sig till höga och riskabla nivåer. Det har bidragit till skenande bostadspriser som gjort det allt svårare för unga och de med lägre inkomster att skaffa sig en bostad. En annan delorsak är hur tidigare styren i Stockholm valde att sälja ut hyresrätter till vrakpriser snarare än att skapa möjligheter för bostadsbyggande med fler hyreslägenheter. Den återvändsgränden håller vi nu på att ta oss ur tack vare ett rekordstort byggande och en ansvarstagande ekonomisk politik.

Både de svenska expertmyndigheterna och internationella organisationerna har länge varnat för riskerna med de svenska hushållens skuldsättning och dåliga amorteringskultur. Ur ett internationellt perspektiv står Sverige nämligen ut som extremt. I Tyskland som Sarah Edstroem refererar till är normen att amortera av sina lån. De har ändå kunnat bygga bostäder och det är ofta betydligt lättare för unga att få rimliga lägenheter i tyska storstäder än i de svenska. Det är alltså inte det förhållandevis modesta svenska amorteringskravet som är problemet när det handlar om att köpa lägenhet i Stockholm. Snarare har problemet delvis legat i en passiv hållning som gått ut på att lösa bostadssituationen genom att låta hushållen belåna sig alltmer samtidigt som beståndet av hyreslägenheter sålts ut.

Det nya amorteringskravet förbjuder inte höga lån. Däremot behöver de som tar väldigt stora lån i förhållande till sin inkomst amortera lite mer på dem. De som inte klarar av att amortera med dagens låga räntor utsätter sig för allvarliga risker. Vi vet också från historien att det är just den gruppen som är högt belånad som också drabbas hårdast om bostadspriserna faller. Det i sin tur riskerar att spilla över på hela ekonomin. En finanskris måste varje ansvarsfull politiker göra vad den kan för att undvika. Det finns många anledningar till det, men en av dem är att säkra långsiktigt stort bostadsbyggande. Det byggs nämligen inte mycket bostäder om ekonomin kraschar.

Det är just bristen på reformer tidigare som gjort att lägenhetsdrömmen inte bara blivit så orimligt dyr utan också snabbt kan förvandlas till en mardröm vid ekonomisk kris. Nu byggs det mer än på länge. Svaret från politiken kan inte vara att än en gång backa från de nödvändiga förändringar som krävs för att skapa en stabil bostadsmarknad och minska riskerna i ekonomin.