Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/annie-loof-har-en-marklig-syn-pa-liberal-demokrati/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Annie Lööf har en märklig syn på liberal demokrati”

Annie Lööf efter sitt anförande vid den tredje statsministeromröstningen i fredags när den sittande statsministern Stefan Löfven (S) utsågs att bilda en ny regering. Foto: Lisa Mattisson

Centerpartiets ledare Annie Lööf har en märklig syn på liberal demokrati. Att utestänga partier i riksdagen och samtidigt kalla sig liberal är underligt och skrämmande, skriver läsaren André Chiesa.

Rätta artikel

Riksdagen röstade i fredags fram samma regering som man avsatte i höstas med skillnaden att vi på måndagen får en regering som får stöd av både liberaler och socialister.

Låt det sjunka in. En sådan märklig situation hade inte uppstått om det inte vore för alla motsägelsefulla löften och orimliga ställningstaganden. En stor del av den osäkerhet som nu följer beror på Annie Lööfs märkliga syn på den representativa demokratin.

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår regeringen är naturligt. Det konstiga uppstår när två liberala partier, Liberalerna och Centerpartiet, sätter sig i samma båt som Vänsterpartiet.

Liberaler och socialister har valt att släppa fram samma regering, och båda dessa grupper tror att deras hjärtefrågor kommer att drivas. Det är anmärkningsvärt att V, C och L inte förstår att deras respektive överenskommelser inte är kompatibla med varandra.

Faktum är att vi inte vet vad som kommer hända. En så dålig förutsättning hade vi inte ens när den så kallade Decemberöverenskommelsen fortfarande var vid liv.

De två borgerliga partier som finns kvar påpekar att de före detta allianskollegorna gått åt vänster, samtidigt som Vänsterpartiet påpekar att Socialdemokraterna gått åt höger. Under normala omständigheter hade vi kunnat se vilket av detta som var sant. Men just nu råder det inte normala omständigheter.

Vi har inte en aning om hur det kommer bli. Vi har en höger- eller vänsterregering, beroende på vem vi frågar.

Framför allt beror det på hur Socialdemokraterna väljer att agera. Ska de hedra sin överenskommelse med C och L, eller ska statsminister Stefan Löfven hålla de löften han gett V-ledaren Jonas Sjöstedt?

Sjöstedt räknar kallt med att regeringen inte ska driva frågor om till exempel marknadshyror. Lööf och Björklund räknar lika kallt med att regeringen ska göra det. Det är en absurd situation att vi har tre partier, två liberala och ett socialistiskt, som alla tror att de kommer få vad de vill.

En stor del av detta kaos beror på Annie Lööfs orimliga ställningstagande att en stor del av de svenska väljarna genom sina representanter i riksdagen inte ska ha något inflytande över svensk politik. Att kalla sig liberal och ha denna inställning till demokratiska institutioner är inte bara underligt, utan skrämmande.

När moderatledaren Ulf Kristersson påpekar att det är märkligt att ha som högsta princip att utestänga partier från inflytande svarar Annie Lööf med att det är ett ”märkligt uttalande”. Lööfs liberala ideal tycks inte sträcka sig särskilt långt.

En sista påminnelse till de riksdagsledamöter som inte är nöjda med denna osäkerhet. Era mandat är personliga och ert jobb är att representera väljarna, inte partiledningen.