Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/annie-loof-maste-halla-fast-vid-sitt-nej-till-kristersson/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Annie Lööf måste hålla fast vid sitt nej till Kristersson”

C-ledaren Annie Lööf efter ett möte med alliansledarna i riksdagen den 6 november.
C-ledaren Annie Lööf efter ett möte med alliansledarna i riksdagen den 6 november. Foto: Roger Turesson

C-ledaren Annie Lööf måste hålla fast vid sitt nej till en M+KD-regering som skulle bli beroende av Sverigedemokraterna. Ett bättre alternativ som regeringsunderlag  är C+S+MP+V, skriver läsaren Fredrik Flink.

Rätta artikel

Jag vill innerligt vädja till Centerpartiet att fullfölja sin linje att inte släppa fram en regering som blir beroende av SD. Tro inte att några ursäkter eller svepskäl eller hänvisningar till det rådande läget hjälper - avstår man från att rösta nej så är det inget mindre än en tragedi.

Vilket är egentligen viktigast: att alliansen håller ihop, att Sverige snabbt får en ny regering eller att vi inte låter rasister få makt i riksdagen? Utan annan jämförelse, tänk på hur det började i Tyskland på 30-talet. Det är de små, små eftergifterna, inte kollapserna, som avgör.

Dessutom har Centerpartiet och Liberalerna uttryckligen lovat att inte släppa fram en regering som blir beroende av SD. Ska man svika ett löfte för formaliteter eller hålla det för mänsklighetens skull?

Att moderater som partiledaren Ulf Kristersson och den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt absolut vill ha en moderatregering är lätt att förstå, Det är därför de låtsas att SD inte blir något problem – men är det vad Sverige och världen behöver?

Att påstå att en regering självständigt utformar sin politik utan hänsyn till om den kommer att godtas av riksdagen är att göra sig dummare än man är. Politiken kommer att anpassas efter SD.

Det finns ett alternativ för regeringsunderlag: C, S, MP och V. C och V behöver inte sitta i samma regering, det räcker med att de släpper fram den. Det vore ett ömsesidigt politiskt ansvarstagande.