Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ansvaret-for-kamphundar-ska-ligga-pa-agaren/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ansvaret för kamphundar ska ligga på ägaren”

Foto: Bullit Marquez

Ansvaret för kamphundar ska ligga på ägaren, precis om är fallet i dag. Men det är viktigt att hundägare inser att det inte alltid är lämpligt att hundar hälsar på varandra, skriver Hans Rosenberg i Svenska Kennelklubben.

Rätta artikel

Det är alltid tråkigt när hundar angriper människor, hundar och andra djur. Problemen med att hundar biter andra hundar är inte kopplat till en viss ras eller typ av hund. Alla hundar kan reagera och bita ifrån.

När en stor hund biter liten hund blir skadan större än när det är det motsatta. Det är inte heller kopplat till att den man tror är ”farligast” är den som biter mest. Hundar kommunicerar på olika sätt och om de kunde skulle de undvika flera av de möten som de tvingas till av sina hussar/mattar med orden, ”den vill bara hälsa”.

Ansvaret vilar alltid på oss hundägare att känna vår hund och därmed inte utsätta varken den eller andra hundar så att skada kan uppkomma.

Svenska Kennelklubben hävdar att alla hundar inte ska hälsa på alla andra hundar. Därför måste vi också undvika direkta möten och respektera när en hundägare säger till att den inte vill att ens hund ska hälsa på andra.

Anledningen kan vara att hunden är sjuk, har ohyra, ålder, tik som löper eller att min hund inte tycker om andra hundar – precis som i människovärlden.

Den danska modellen – Christian Swalander förespråkar i en insändare på DN Åsikt – med ett förbud mot kamphundar har visat att den inte är så effektiv som politikerna trodde.