Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/anta-utmaning-att-ata-veganskt-under-januari/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Anta utmaning att äta veganskt under januari”

Foto: Erik Ardelius

INSÄNDARE. Så många som möjligt borde anta utmaningen att äta veganskt under januari. Det bästa vore att lova att aldrig mer äta djur, skriver Jonas Norberg.

”Veganuary” är kampanjen som fått över 250.000 personer runt om i världen att äta veganskt under januari. Antar du utmaningen?

Över 100 miljoner djur dödas årligen på svenska slakterier, enligt organisationen Djurens rätt. Hela 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs globalt av människan och våra lantbruksdjur, enligt en rapport av Världsnaturfonden. Bara 4 procent av biomassan utgörs av vilda däggdjur.

Vi har förvandlat vår klot till ett helvete. Det som pågår inom djurindustrin är en form av tortyr. Vi stänger in dem på en extremt liten yta, tvingar dem till underkastelse och dödar och äter upp dem. Så behöver det inte vara.

Ring, klocka, ring in djurvänlig, klimatsmart, nyttig och växtbaserad mat i hela Sverige. Ring ut köttnormen till historiens eviga skräphög. Lova högtidligt i nyårsnatten att aldrig mer äta djur!