Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/antimobbningsarbetet-i-friends-saknar-trovardighet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Antimobbningsarbetet i Friends saknar trovärdighet

Foto: Erik Nylander/TT

Antimobbningsorganisationen Friends vädjar om pengar med påståenden som saknar trovärdighet. Det är dags att Friends sammanställer färska fakta om hur arbetet för att förhindra mobbningen i skolorna egentligen går.

Ett år med antimobbningsprogrammet Friends kostar skolor med elever från föreskoleklass till årskurs 9 minst 42.000 kronor exklusive moms. Därutöver finns olika utbildningstillägg med varierande priser. Enligt Friends själva är detta ett underpris som knappt täcker hälften av reella kostnader.

Nu vädjar Friends om mer pengar för att få ihop till löner och sociala avgifter. Jag har med posten, vid två tillfällen under de senaste månaderna fått massutskickade reklamfoldrar från Friends med vädjan om ekonomiskt stöd.

I dessa foldrar finns påståenden som stör mig. Enligt min uppfattning tummar Friends på sanningen och för människor bakom ljuset.

När organisationen vill övertyga människor om att skänka pengar använder de bland annat det föråldrade påståendet att skolor som arbetar med Friends ”minskar mobbningen med i snitt 24 procent efter ett år”.

Det framställs som om det gäller generellt. För mig är detta orättfärdig marknadsföring.

Detta påstående bygger på en enkätundersökning (med tvivelaktig evidens), som finns med redan 2013 i Friends årsrapport. Den gäller 9.000 elever på fyrtio skolor. På dessa 40 skolor minskade kränkningarna på 27 skolor och ökade på 13 skolor.

Friends hävdar i broschyren att ”92 procent av skolorna upplever att samarbetet med Friends har lett till positiva resultat”. Det är en gammal sanning utan källor. Redan i Friends årsredovisning 2012 kan man läsa samma påstående.

Vill Friends att människor ska tro på att de gör nytta med sin verksamhet ser jag det helt nödvändigt att organisationen inte bara slutar med att använda uppgifter som är passé, utan i en ny rapport klarlägger resultat av antimobbningsarbetet med färska siffror från 2016 och 2017. Där borde de berätta sitt arbete på skolor där mobbningen och kränkningarna har minskat, presenterar djupintervjuer med skolledare, lärare, elever och föräldrar – självklart med anonymisering när det krävs.

Klarar inte antimobbningsorganisationen Friends med cirka 45 anställa att ta fram en sådan rapport till stöd för skolor som funderar på att köpa in och använda deras tjänster och som underlag för människor som uppmanas till att skänka pengar riskerar deras trovärdighet ett bottenläge.

Kampen gäller de mellan 55.000 till 60.000 elever som mobbas varje år i Sverige.