Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/antisemitismen-en-skamflack-for-sverige-och-dess-politiker-pa-samtliga-nivaer-nar-skall-en-andring-kunna-ske/

DN Åsikt

DN Åsikt. Antisemitismen - en skamfläck för Sverige och dess politiker på samtliga nivåer - när skall en ändring kunna ske?

Judarnas långa historia och samhällsuppbyggande funktion under flera hundra år har inte hindrat en tilltagande antisemitism i Sverige. Hur länge skall regeringen, politiker på alla nivåer och tjänstemän blunda för problemet? En handlingsplan borde med det snaraste åstadkommas för att judarnas säkerhet ska kunna tryggas.

Det är en skam för Sverige att man inte på någon nivå, stat, region eller kommun, effektivt har tagit itu med antisemitismen som nu hör till de värsta i västvärlden.

Politiker på alla nivåer undviker att ta ställning, eller ägna sig åt aktiv bekämpning av antisemitism. Och ändå har judarna under flera hundra år förtjänstfullt bidragit till att bygga upp det svenska samhället, utan försörjningsstöd, men detta faktum förtigs. Är det okunnighet bland politiker, tjänstemän och lärare eller svensk flathet, naivism och konflikträdsla?

Jag skäms över att leva i Sverige där detta kan förekomma, och undrar hur regering och riksdag, myndigheter och  exempelvis lärarutbildning avser att komma till rätta med den svenska antisemitismen?