Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/antligen-har-svenskt-naringsliv-slutat-att-gnalla/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Äntligen har Svenskt Näringsliv slutat att gnälla”

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Foto: Roger Turesson

Det gläder mig att Svenskt Näringsliv aktivt deltar i bostadsdebatten. De senaste 35 åren har det mesta från organisationen handlat om gnäll. Jag önskar mig nu en aktiv, positiv organisation som blickar långt framåt, skriver läsaren Lasse Thulin.

Rätta artikel

Jag ser att Svenskt Näringsliv går in stort i debatten om bostadssituationen. Även om jag inte ställer upp på alla slutsatser gläder jag mig över initiativet och att organisationen vill driva en fråga i samhällsdebatten. Hittills har deras bidrag mest handlat om trist gnäll.

Jag har länge förundrat mig över Svenskt Näringsliv. Rimligtvis måste denna sammanslutning vara mycket väl finansierad, de har en stor skara medarbetare och mycket flott adress. Ändå har de genom åren fått ur sig förvånansvärt lite.

Jag önskar mig en aktiv, positiv organisation som blickar långt framåt, är öppen och debattsugen och tillsammans med svenska folket och givetvis företagen, vill driva Sverige vidare i en värld med allt tuffare konkurrens.

Men så har det inte varit. Jag har tillbringat 35 år med att följa svenska medier och läst oräkneliga pressmeddelanden från Svenskt Näringsliv, eller Saf (Svenska arbetsgivareföreningen) som det hette förr. Och i princip kan man, ända sedan Olof Palmes tid, sammanfatta deras bidrag till debatten i två teser:

1. Det finns inga i hela världen det är så synd om som svenska företagare.

2. Det finns inga i hela världen som är så stygga som socialdemokratiska politiker.

Framåtriktat och konstruktivt? Nej, kanske inte.

En kort koll på hälsoläget i näringslivet – med hänsyn till mångmiljardaffärer hit och dit, svindlande direktörslöner och styrelsearvoden – visar att det väl ändå har funnits några företag som lyckats hålla näsan ovanför ytan i det träsk av S-märkta missgärningar som alla tvingas simma runt i.

Så bravo Svenskt Näringsliv, fortsätt på den nya vägen!