Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ar-det-av-okunskap-som-man-anvander-begreppet-norrland/

DN Åsikt

DN Åsikt. Är det av okunskap som man använder begreppet Norrland?

Foto: Hasse Holmberg/TT

Vad är det som legitimerar att man konstant använder begreppet Norrland? När det handlar om de södra delarna av landet är man mycket mer specifik, både i medierapporteringen och i väderleksrapporterna. Nu får det vara slut på att klumpa ihop alla som bor norr om Dalälven.

I DN förra veckan rapporterades det om att ”Norrländskt ödehus var knarkcentral”. Det hela utspelade i Skellefteå.  I Skellefteå kommun, eller Västerbotten om man så vill. Vad är det i medierna som gör att man konstant klumpar ihop en massa kommuner och län till det sammanfattande begreppet Norrland? Norrland är ett område cirka 40 mil brett och cirka 100 mil långt. Samtidigt som detta mycket ospecifika begrepp används så är man istället väldigt specifik om saker som sker söder om Dalälven. Vad är det som gör att det är ointressant att det skedde i Skellefteå? Är det en form av distansering att skriva norrländskt som gör att man inte behöver läsa mer?

Exemplen återfinns inte endast i nyhetsrapportering, utan även i väderrapporten: "Östra Svealand får sol, västra Svealand och Götaland får spridda skurar medan Norrland får regn.." Området Norrland i detta fall är två gånger större än de södra delar som uppräknas tillsammans. Norrland kan ha allt mellan 10 till minus 30 grader samt snö, hagel och solsken samtidigt vore oftast en mer korrekt rapportering om man vill envisas med att inte precisera området man talar om. Hur vore det om vi vänder på begreppen: "Nordvästra Ångermanland får regn, östra Ångermanland får sol, men Sörland får regn.."? Det var väl inte så roligt att höra om man bor i södra delen av landet?

Vi hör ofta att personen hade en ”norrländsk dialekt", men i de södra delarna är det väldigt noga att säga att man hade skånsk, göteborgsk eller östgötsk dialekt och så vidare. Norrland, om vi nu ska använda begreppet, omfattas av ett mycket stort antal olika dialekter, många påminner inte ens om varandra. En del är till och med minoritetsspråk som meänkieli, sydsamiska och nordsamiska.

Är det okunnighet eller ointresse av den som klumpar ihop större delen av landet till Norrland? Av vilken anledning är det så noga att specificera geografin i de södra delarna av landet, men inte de nordliga? Är det för att man är mån om sina olika identiteter och kulturer i syd? Varför har man då inte förståelse för att folket i norr kanske inte heller gillar att bli ihopklumpade?