Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-23 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ar-det-dags-att-ropa-vargen-kommer-igen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Är det dags att ropa ”vargen kommer” igen?

Det är lätt att måla upp ett skräckscenario av fördummade barn som bara stirrar ner i en platta, men i verkligheten ser det inte ut så – det vet de allra flesta föräldrar.

Vill man göra det lätt för sig i dag är det bara att klaga på dagens föräldrar. Vi är lata, lämnar för långa dagar på förskolan, vi kan inte säga nej till våra barn och framför allt så är vi helt beroende av skärmar. Både som barnvakt och egen underhållning. Det måste vara fruktansvärt att vara barn i dag, inte nog med att de dels tillbringar hela sin vakna tid på förskolan, de sitter även hela sin vakna tid framför en skärm OCH får göra vad de vill hela sin vakna tid. Det är klart att de blir utbrända snart om de ska hinna med tre heltidssysselsättningar på den tid de inte sover.

Patrik Wincent oroar sig för att föräldrar använder det digitala som barnvakt. Jaja, förvisso konstaterar han även att fördelarna med skärmtiden överväger nackdelarna, men nu ska vi inte låta sådana petitesser stå i vägen för ett saftigt skräckscenario.

Vad säger det egentligen att barn kan manövrera en surfplatta innan de kan prata? Tja, ungefär samma som att de kan hantera leksaker innan de kan prata: den motoriska färdigheten utvecklas i början snabbare än talet. Oavsett vad de leker med.

Vad händer med ett barn som får en Ipad i bilen och därför inte kan prata, ifrågasätta, gråta och springa runt? Tja, först och främst skulle jag vilja påpeka att man med fördel sitter fastspänd i bilen, oavsett om man roar sig med att följa regndropparnas framfart på fönsterrutan (hej hej 80-talistbarndom) eller om man spelar kluriga spel på plattan. Sedan så vet jag inte en enda förälder som inte får höra oändliga frågor och funderingar kring just det som händer på skärmen. Jag kan allt om de olika hästarna i My Little Pony (om än utifrån en femårings förvrängda engelska uttal av namnen) och har fått höra fler redogörelser av hur nån ”typ asså yoloade sig” i Minecraft än jag kanske skulle önska. Och att barn skulle hindras från att gråta, ifrågasätta och tjata om de har tillgång till en skärm? Jag vill leva i den världen, tack!

Föräldrar i dag gör allt för att tysta sina barn och få egentid, säger Patrik Wincent. Japp, exakt så är det. Att många förskoleavdelningar ekar tomma om man hämtar efter 16.30, det är för att föräldrar enbart bryr sig om egentid. Att föräldrar blir kritiserade för att släpa med sig barn där de inte hör hemma, det är för att det enda vi strävar efter är egentid. Att många kvinnor med småbarn blir utbrända, det är för att det enda vi bryr oss om är egentid. Att barn uppmuntras till eget tänkande, ifrågasättande, självständighet – det är för att vi bara vill att de ska vara tysta och snälla så att vi får egentid. Skönt att någon äntligen genomskådat oss.

”Är det sunt att lägga fyra timmar eller mer per dag på att titta på film, spela spel eller hänga på sociala medier? Vad tycker du själv?” frågar Wincent. Vad jag tycker? Jag tycker att det låter som en utomordentligt trevlig dag.