Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ar-det-skillnad-pa-serviceyrken/

DN Åsikt

DN Åsikt. Är det skillnad på serviceyrken?

Det bör inte vara någon skillnad på lönesättningen för kyrkans anställda och till exempel läkare och sjukvårdspersonal.

Som i det närmaste ateist har jag svårt att lägga några religiösa värderingar i vad kyrkans folk ska tjäna och inte tjäna, men om Bjerleus & Loréhns lönelogik skulle införas så torde det väl gälla fler yrkeskategorier inom tjänstesektorn. Läkare svär bland annat (dock ej i Sverige just nu men det talas om att införa det även här) i enlighet med Hipokrates ed ”att tjäna mina medmänniskor med humanitet och vördnad för livet som rättesnöre”. Med Bjerleus & Loréhns logik bör därför läkare också (för att bara nämna något yrke) i sann humanistisk anda oegocentriskt avstå höga löner... eller ambulanspersonal, psykologer etc.

Kyrkans ekonomi är skild från statens och berör därmed inte oss som valt att lämna kyrkan och ej betalar kyrkoskatt. Så hur kyrkan väljer att avlöna sina anställda bör rimligen avgöras av KyrkA och Skao och sättas i nivå med ansvar, erfarenhet och kunskap, som inom alla andra tjänsteyrken.