Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ar-det-verkligen-lararna-som-har-det-tuffast/

DN Åsikt

DN Åsikt. Är det verkligen lärarna som har det tuffast?

Jag tror att det i grunden är den psykosociala ohälsan hos eleverna som är orsaken till lärarflykten. Om våra ungdomar mår dåligt och misslyckas i skolan kommer situationen i skolan inte att förbättras hur mycket vi än satsar på lärare. Vi måste alltid tänka på eleverna i första hand. De har inget val, de måste vara i skolan – lärare kan sluta.

Rätta artikel

Jag har jobbat i 10 år som högstadielärare. Nio av dessa år på en ”vanlig” högstadieskola och det sista året på en resursskola. Under den här tiden har lärarrollen ständigt diskuterats. Det är jobbigt, klasserna är stora, eleverna lyssnar inte, föräldrarna ställer krav, politikerna lyssnar inte, rektorn lyssnar inte och så vidare.

Vi lärare är där som vuxna proffs. Vi måste se till att det funkar! Det är vi som ska få det att fungera! Får vi det inte att fungera så kan vi välja att sluta. Det gör många och det får man i ett fritt land.

Eleverna då? Kan de sluta?

Här är den stora frågan enligt mig. Hur mår eleverna när vi lärare (samhället) misslyckas?

Visst jag håller med om att det är tufft att vara lärare ibland, för vissa tydligen hela tiden men anledningen till att det har blivit tuffare att vara lärare måste ju ligga i att det är tuffare att vara elev! Om vi flyttar fokus från lärarna till eleverna tror jag att vi når en mer hållbar lösning.

Vi lärare kan gå på fortbildning, bli experter på allt möjligt och så kommer vi till skolan och ska testa allt vi lärt oss. Problemet är att eleverna inte mår bättre.

Det jag tyvärr har sett under min, visserligen inte så långa, karriär som lärare är att ungdomarna mår allt sämre. Kolla bara på antalet hemmasittare.

Vi måste lägga resurser på att få våra ungdomar att må bättre! Jag tror att det är den absolut viktigaste delen i en fungerande skola.

Hur många elever tror ni vaknar på morgonen och tänker: idag ska jag misslyckas i skolan och få skäll. Vi måste få eleverna att lyckas och må bra.

Jag tror att det i grunden är den psykosociala ohälsan hos eleverna som är orsaken till lärarflykten.

Huvudinlägg: Elsa Eriksson: Psykosocial ohälsa lärarkrisens verkliga orsak