Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ar-manniskoliv-i-fororten-mindre-varda-an-i-innerstan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Är människoliv i förorten mindre värda än i innerstan?”

Skotthål i ett kafé i Stockholmsförorten Rinkeby där två personer sköts till döds i december 2016.
Skotthål i ett kafé i Stockholmsförorten Rinkeby där två personer sköts till döds i december 2016. Foto: Janerik Henriksson/TT

För ett par dagar sedan föll ännu en ung man offer för gatuvåldet i Stockholms förorter. Med tanke på den begränsade uppmärksamhet händelsen fått verkar det som att liv i förorten är mindre värda, skriver läsaren Shamm Salih.

I söndags kväll sköts en 22-årig lärarstudent till döds i Segeltorp i Huddinge kommun. Enligt polisen kan han ha blivit skjuten av misstag genom att någon tagit fel på person. Dagen efter dödsskjutningen samlades hundratals människor i Hallonbergen för att hedra honom. 

De senaste åren har flera unga män med invandrarbakgrund i Stockholmsområdet fallit offer för det dödliga gatuvåldet. I somras sköts en ung man till döds utanför ICA Maxi i Barkarby.

Offren för dödsskjutningarna är någons bror, vän, elev eller son som alla, inte bara föräldrarna, har ett ansvar för.

Men vem bryr sig om oss i förorten? Varför reagerar ingen? Varför uppmärksammas detta inte mer i medierna? Är de för att de unga män som mördats är från förorten och inte från innerstan? Är de för att offren inte heter Andersson i efternamn?

Jag är så fruktansvärt trött och besviken på att människors värde värderas utifrån varifrån de kommer eller vad de heter.  Tydligen måste man vara svensk och ha ett svenskklingande efternamn för att ens liv ska ha något värde i samhället. Detta är så orättvist.

Gatuvåldet måste få ett slut. Vi måste bygga upp förtroendet för ett demokratiskt och bättre samhälle för alla.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. I stället växer vi upp med frustration och rädsla. Ska vi våga gå ut efter att ungdomar skjuts till döds i våra förorter mitt framför våra ögon?

Detta handlar om unga människor med framtidshopp, mål och drömmar. Folk måste vakna upp. Det finns inte något som heter de är ”vi” och ”dem”. Vi är ett samhälle tillsammans.

Vi vill inte ha otrygghet, dödlig gatuvåldet, dödsskjutningar, brott och kriminalitet. Vi vill som alla andra kunna få leva i trygghet, ha en tro på framtiden och känna hopp om ett långt och säkert liv utan och känna oss rädda. 

Det är dags att ansvariga myndigheter, tjänstemän och politiker ställs till svars och gemensamt med oss som vill skapa ett bättre och tryggare samhälle börjar kämpa för allas lika värde.

Vi kan inte blunda för detta mer, vi kan inte låta fler unga män mista sina liv, vi vill inte delta i fler minnesstunder.

Vi måste få ett stopp på det här. 

DN Åsikt 25 oktober 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.