Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ar-sas-gamla-flygplansflotta-en-fara-for-passagerarna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Är SAS gamla flygplansflotta en fara för passagerarna?

SAS-plan på Gerdemoens flygplats utanför Oslo. Foto: Gorm Kallestad/TT

SAS verkar med sin dåliga ekonomi flyga med uttjänta och trafikfarliga plan. Varför kan inte SAS ha lika fräscha plan som till exempel finländska Finnair? Som passagerare blir man orolig.

I lördags gick bromsarna sönder på ett SAS-plan från Chania på Kreta. Medan man förgäves försökte åtgärda felet tvingades vi passagerare sitta tre timmar på plattan innan vi fick lämna planet. Sedan fick vi plocka upp vårt bagage igen och resa tillbaka till ytterligare en hotellnatt i Chania stad.

Dagen efter fick vi flyga ett fräscht Finnair-flyg till Helsingfors. Därefter byte till Stockholm. Då uppstod nytt trubbel med ett SAS-plan från Arlanda. Den här gången var det fel på bagageluckan som inte kunde stängas.

Efter 90 minuters försening och akut reparation blev det till slut avfärd till Köpenhamn, det ursprungliga målet, dit vi anlände ett dygn försenade.

Hur dålig ekonomi har SAS, eftersom de tydligen kör med gamla trafikfarliga, uttjänta plan? Är det bara en tidsfråga innan man kommer upptäcka att "bromsarna är sönder" eller "bagageluckan är trasig" när man redan är i luften? Det hela känns mycket riskabelt.

Och varför klarar Finnair det som inte SAS kan?