Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ar-tro-starkare-an-att-veta/

DN Åsikt

DN Åsikt. Är tro starkare än att veta?

I bakvända världen är tro starkare och viktigare än vetskap och vetenskap. Många människor lever i den världen.

Rätta artikel

Jo, Christian Moberg. Jag hade i stort sett samma funderingar som du, trots att jag inte är aktiv i en förening vars syfte är att värna det sekulära samhället. En massa skriverier om när han skulle komma, vad hans skulle göra och vilka han träffat. Ungefär som om det var en världsstjärna på besök, till exempel Elton John. Jag menar, nästan vilket större statsbesök som helst hade resulterat i synliga protester och kritik. Men här, nada! Trots, precis som du påpekar, det saknas knappast grund för kritik, knappast inte heller anledning till protester. Även om den nuvarande påven anses radikal så är han ledare för en organisation som i stort sett är kvar på medeltiden.

Men inte bara avsaknaden av kritik förvånar. Vart kommer denna tendens till vördnad för överheten ifrån? Visst, han är överhuvud för en kyrka som omfattar många miljoner människor. Men, vi lever i en värld som blir mer sekulariserad för varje dag som går och Sverige anses vara ett av de mer sekulariserade länderna i världen, och väldigt få här är troende katoliker. För de flesta av oss är det katolikerna hävdar like rimligt som tomtar och troll. Helgon. Heliga benbitar. Reliker. Under. Kunde vara som taget från Hogwarts eller Tolkiens värld.

Det vore väldigt skönt om världen mognade till lite snabbare än vad den gör, och inser att tro och åsikter bör i huvudsak baseras på rim och reson och fakta. Religioner baserar sig på tro. Något som de mycket noga påpekar och verkar anse är starkare och viktigare än vetskap. Vilket, naturligtvis, är helt bakvänt. Tänk om vi skulle göra så i rättegångar eller när vi bygger en bro. Tänk om de som byggde katedraler skulle basera bygget på tro och inte ingenjörskonst.