Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/arbetsformedlingens-ambition-stammer-inte-med-verkligheten/

DN Åsikt

DN Åsikt. Arbetsförmedlingens ambition stämmer inte med verkligheten

Arbetsförmedlingen har ett viktigt uppdrag för att ge människor arbete. Min personliga erfarenhet är dock att denna ambition inte stämmer överens med verkligheten.

Jag håller med Johan Berg som i sitt inlägg skriver om att Arbetsförmedlingen har en viktig roll att fylla när det gäller att hjälpa människor till jobb. Det är emellertid min personliga erfarenhet att denna tanke inte överensstämmer med verkligheten.

Jag har under en längre period arbetstränat på en skola i Linköping. Bakgrunden till detta är att jag under några års tid varit sjukskriven, bland annat på grund av depression.

Som en väg in på arbetsmarknaden har jag, genom Arbetsförmedlingen, arbetstränat och assisterat elever på en skola. Jag har trivts förträffligt bra och har älskat att hjälpa eleverna i deras skolarbete. Det är min fasta övertygelse att jag behövts och gjort nytta, både för elever och lärare.

Det har under hela den här tiden varit mitt mål och min förhoppning, att min arbetsträning, när den tar slut, skulle övergå i en lönebidragsanställning på halvtid. Detta skulle, som jag förstått saken rätt, att Arbetsförmedlingen skulle gå in och betala en stor del av lönen, vilket i mitt fall betyder att skolan skulle få en anställd resursperson till ”rabatterat” pris.

Detta låter ju i teorin, precis som Johan Berg skriver, som en utmärkt chans både för den aktuella skolan och för mig som en individ, som behöver en del stöd för att komma in på arbetsmarknaden igen. Verkligheten ser dock annorlunda ut.

Jag fick i förra veckan beskedet att jag, trots enbart positiva omdömen, inte kommer få vara kvar på skolan. Orsaken är att det inte finns någon möjlighet att anställa mig på skolan eftersom det inte finns några resurser (jag antar pengar), trots att Arbetsförmedlingen har möjlighet att gå in med ett bidrag till lönen genom en så kallad lönebidragsanställning.

Det är denna ekvation får jag inte att gå ihop. Behovet av resurspersoner inom skolvärlden är som bekant stort och jag vill inget hellre än att hjälpa till med det jag kan, och trots detta kan jag alltså inte ens få en lönebidragsanställning.

Vad beror det här på? Det känns som slöseri med mänskliga resurser.