Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/arbetsmiljon-pa-akuten-borde-inte-vara-tillaten/

DN Åsikt

DN Åsikt. Arbetsmiljön på akuten borde inte vara tillåten

Foto: Hasse Holmberg/TT

På trettondagen satt jag och min son 13 timmar på Södersjukhuset för att få hjälp med en fraktur. Väntetiderna på akutmottagningarna verkar helt orimliga – och personalens arbetsmiljö är oacceptabel.

I fredags på trettondagen spelade min 15-åriga son bandymatch på Zinkensdamm. I en duell med målvakten landade han på handen och kunde inte spela mer. Vi uppsökte då barnakuten på SöS. 13 timmar senare - klockan 05.00 på lördagsmorgonen var vi på väg hem igen med en konstaterad fraktur i handen och armen i gips.

Är det rimligt? Vi förflyttades efter 5 timmar från Sachsska barnsjukhuset till ordinarie ortopedakut. Han var då röntgad och vi hoppades att nu går det fort. Efter 10 timmar frågade jag om detta är normala väntetider, vilket det var.

Både min son och jag reflekterade över vården under våra 13 timmar. Vi köper att de svårt skadade prioriteras först. Över 30 personer låg i britsar i korridoren på akuten. Brutna fötter i långa rader, män som snubblat på balkongen, på barnbarnens leksakståg, till mer allvarliga skadade. Givetvis helt normalt att saker inträffar i en miljonstad.

Det som är intressant är hur många vårdplatser vi har på våra akutsjukhus runt om i Stockholm? Är korridoren en vårdplats? Vad är en rimlig väntetid?

Situationen är oerhört stressande för personalen på akuten. Alla är inte lika timida som undertecknad. Många tappar tålamodet och ger sig på personalen. Väktare behövs verkligen på akuten, vilket vi fick erfara under två tillfällen under vår väntan.

Enligt läkaren var detta en normal kväll på SöS, det fanns till och med "lediga sängar” i huset.

Så, styrande politiker i Stockholms läns landsting, vad är en rimlig väntetid? Hur kan Arbetsmiljöverket tillåta en sådan arbetsmiljö för personalen? Jag tror inte att så många andra arbetsplatser skulle tillåta detta.

Jag förväntar mig ett svar från styrande politiker och gärna Arbetsmiljöverket.