Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/arlanda-express-maste-redovisa-utslappen-per-person/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Arlanda Express måste redovisa utsläppen per person”

Snabbtåget Arlanda Express som går mellan Stockholm City och Arlanda flygplats invigdes 1999.
Snabbtåget Arlanda Express som går mellan Stockholm City och Arlanda flygplats invigdes 1999. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arlanda Express och företagen som driver flygbussarna borde redovisa hur mycket koldioxidutsläpp en enkel resa mellan Arlanda och Stockholm skapar per person. Miljö är alltför viktigt för att missbrukas i reklam, skriver läsaren Elias van Tijn.

Rätta artikel

”Välkommen till Arlanda Express, det snabbaste och mest miljövänliga set att resa mellan Stockholm och Arlanda flygplats.”

Jag reser mycket i jobbet med Arlanda Express och hör varje gång det här påståendet. Snabbaste, visst. Men miljövänligaste?

Företaget påstår att de använder grön el, men det finns ingenting mer om detta på deras hemsida. Dessutom är elen bara den direkta driften. Jag är miljöteknolog och tittar i livscykelperspektiv och då ser det helt annorlunda ut.

De byggde specialräls, köpte fordon och anläggningar på Arlanda och Centralen. Till detta kommer underhåll och då undrar jag om allt det beräknas i koldioxidekvivalenter enligt EU utsläppshandel, hur mycket koldioxidutsläpp en enkel resa mellan Arlanda och Stockholm faktiskt kostar per person. 

Jag mejlade Arlanda Express flera gånger i fjol med ovanstående fråga. En enda gång fick jag svar: att min fråga blev vidarebefordrad till någon som är ansvarig för miljö, men han tänkte antagligen inte att det var viktigt nog att svara.

Nu utmanar jag Arlanda Express att offentliggöra alla underlag och beräkningar som stöder påståendet. Samtidigt utmanar jag Flygbussarna och SL att visa hur mycket koldioxid det kostar i livscykelperspektiv att resa till Arlanda med buss eller pendeltåg.

Det är väl viktigt att vi kan göra ett miljömedvetet val om hur vi tar oss till Arlanda då vi kan börja vår inte så miljövänliga flygresa.

Miljö är alltför viktigt för att tillåta Arlanda Express att missbruka det för reklam.