Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/arlas-mal-ar-en-helt-vaxtbaserad-forpackning/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Arlas mål är en helt växtbaserad förpackning”

Mejeridisk på Coop-butik i Stockholm 2013 med Arlas gamla yoghurtförpackningar (andra hyllan uppifrån till vänster). Foto: Magnus Hallgren

Arlas nya yoghurtförpackning är nödvändig för att säkra produktionen. Dessutom är förpackningen bättre ur miljösynpunkt och ökar inte matsvinnet, skriver mejerikoncernens presschef Erik Bratthall.

Rätta artikel

Som svar till insändarskribenterna Ulrika Voghera och Sven Jansson vill jag först säga att vi gärna hade fortsatt med den gamla Tetra brick-förpackningen en tid till, men maskinerna var så gamla att de stup i ett stannade och orsakade produktions- och leveransproblem, vilket skapade tomma hyllor i butiken.  

I valet av ny förpackningslösning var det viktigt för oss att hitta en lösning som är så bra som möjligt från klimat- och återvinningsperspektiv och som samtidigt minskar matsvinnet.

Givetvis ville vi också ha en förpackning som konsumenterna gillar att använda. Konsumenter har under flera år efterfrågat en återförslutningsbar yoghurtförpackning.

Som konsument är det inte lätt att se att den gamla ”tegelstensförpackningen”, Tetra brik, har ett skikt från fossil råvara både på insidan och på utsidan av kartongen för att inte läcka. Den nya förpackningen, Tetra top, är till 70 procent gjort på förnybart material och använder en sockerrörsplast på utsidan av förpackningen.

Vi jobbar med våra leverantörer för att byta ut den fossilplast som finns i förpackningen och tror att vi redan i år har en lösning på plats för korken, vilket gör att vi då når 80 procent förnybart material.

Inom tre år är målet en förpackning med hundra procent växtbaserad plast. Fram till dess att vi har en förpackning som är helt fossilfri klimatkompenserar Arla för det ökade klimatavtrycket på nuvarande förpackning i förhållande till den gamla.

För att få ut det sista ur yoghurten kan man öppna flikarna i botten för att därigenom kunna platta till och pressa ut så mycket av yoghurten som möjligt, på liknande sätt som man gjorde med den gamla förpackningen. Mat- och matsvinnsbloggaren Louise Ungerth har gjort ett blogginlägg om precis detta ämne och kommer fram till att det är ungefär lika mycket kvar i förpackningen jämfört med den gamla ”tegelstenen”.

När det gäller källsortering behöver man faktiskt inte ta bort toppen om man inte vill. Det fungerar utmärkt att lägga hela förpackningen bland pappförpackningarna (och korken bland plasten om man väljer att ta av den).

I anläggningar som tar hand om pappersförpackningarna tas pappersfibrerna om hand och återvinns och blir nya kartonger (upp till sju gånger), plasten sorteras ut och används till energiåtervinning.