Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Allsången” en skymf mot svensk vistradition

Från vänster artisterna Shirley Clamp, Peter Jöback, Shirin och Jireel och programledaren Sanna Nielsen samt Iza och Elle efter säsongens frsta upplaga av Allsång på Skansen i tisdags. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Från vänster artisterna Shirley Clamp, Peter Jöback, Shirin och Jireel och programledaren Sanna Nielsen samt Iza och Elle efter säsongens frsta upplaga av Allsång på Skansen i tisdags. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allsång på Skansen är en skymf mot svensk vistradition. Det är fina svenska sånger vi vill njuta av, inte pop- och rockmusik på engelska.

Eftersom jag älskar att sjunga fina svenska visor har jag tidigare gillat ”Allsång på Skansen” – en fin tradition som startades av Sven Lilja för över 80 år sedan.

Under många år har jag tyvärr blivit väldigt besviken, då artister som framför rock- och popmusik och till och med så kallad rap – oftast på engelska, vilket definitivt inte passar in – medverkat. Vad har dessa i ett allsångsprogram med svenska visor att göra?

Nu inleddes säsongen med Peter Jöback och Shirley Clamp, vilket var trevligt, men annars var det illa. En ung rappare samt en ung kvinna med tatueringar på hals och armar, som inte verkar ha något med visor att göra.

En av "allsångerna" var något oerhört enfaldigt som kallades "Dansa, pausa". Det var riktigt plågsamt. Av denna säsongs 29 artister skulle jag mena att drygt en tredjedel är lämpliga. En självklar medverkande är givetvis Sven-Bertil Taube, en av våra främsta artister.

Det är väldigt trist att man förstör detta trevliga evenemang. Det är en skymf mot vår fantastiska visskatt, som ska gå vidare till kommande generationer.

Nu har det blivit ett program med främst popartister, som framför sina låtar, och kanske får leda litet popmusik-allsång. Annat var det på Bosse Larssons tid. Det är fina svenska sånger vi vill njuta av, inte pop- och rockmusik på engelska!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.