Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Äta nötkött är det bästa du kan göra för klimatet

Gräs binder mycket mera koldioxid än stora växter som träd. Gräsets överlevnad har garanterats av idisslare genom tusentals år. Rätt skötsel av nötkreatur och marker kan binda mer koldioxid, bygga matjord och minimera jordbearbetning.

Det råder en uppfattning bland många att det bästa man kan göra för klimatet är att överge naturen och låta den sköta sig självt. Detta är inte sant. Miljöskydd baserat på gott förvaltarskap kan uppnå mycket mer än att överlåta naturen till sig själv.

En skog som är skött på rätt sätt binder mer koldioxid än en skog som sköter sig själv. Samma gäller öppna marker. Ett av problemen är att vi har dåligt förvaltarskap i många delar av världen och på många håll i Sverige.

Ulf Jonas Paulsson skriver att skog binder i genomsnitt 400 ton koldioxid per hektar. När vi jämför gräs, buskar och träd med varandra är det just gräs som binder mest koldioxid av alla växter per hektar. Undersökningar i både träd och grässtrån har visat att näring och vätska transporteras cirka en meter per minut i ett stort träd jämfört med 25 centimeter per sekund i gräsrötter. Det är just denna snabba aktivitet i gräs som möjliggör en snabb och direkt väg för att koldioxid kan bindas i jorden stabilt under många tusentals år.

Denna process och gräsets överlevnad har garanterats genom stora flockar av idisslare under tusentals år. Vår jords största och tjockaste lager av matjord har producerats av enorma flockar av idisslare som till exempel bisonoxen.

När pionjärerna kom till Nordamerika fanns det tre meter tjock matjord i prärien som miljontals bison skapat. Denna matjord har förbrukats genom industriellt jordbruk. Intressant är att det producerades mera kött i Nordamerika för några hundra år sedan än vad det görs i dag med modernt industriellt jordbruk.

Ändå demoniseras idisslare för klimatpåverkan. Vi borde komma till en annan slutsats om vi tar tusentals år av jordens historia och låter den tala för sig själv. I stället tror vi på moderna teorier baserad på en jämfört väldigt kort observationstid.

I princip alla grönsaker som erbjuds  idag odlas på mark som bearbetas maskinellt. Det är ett känd problem att våra matjordar försvinner. Plöjning, fräsning och annan bearbetning tillför mycket syre i marken som gör att organiskt material brinner snabbare. Bar jord och näring bärs bort av vind och vatten. Detta är ett stort problem.

Bara idisslare som enbart föds upp på gräs och grovfoder, det vill säga utan spannmål och kraftfoder, kräver ingen markbearbetning. Betande djur och vallar skapar matjord och binder mycket koldioxid.

Genom att tillämpa kontrollerad betestryck och härma naturen kan en fördubbling av betesmarkens produktionsförmåga uppnås redan första året och ännu mer koldioxid skulle kunna bindas. Lokalt producerade grönsaker som odlas utan jordbearbetning är ett bra val också.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.