Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-avsta-fran-att-plocka-bar-ar-ett-sanslost-sloseri/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sanslöst slöseri att inte plocka gratis ekologiska bär

Foto: Anders Andersson

En alltmer bekväm livsstil gör att många köper sylt med konserveringsmedel i stället för att ge sig ut i skogen och plocka ekologiska bär. Det är ett samhällsekonomiskt slöseri i mångmiljardjklassen.

Den extrema värmen som avlösts av kraftigt regn har bäddat för ett rekordår av skogens röda guld, blåbär och hjortron. Snart är skörden mogen och det bara är att ta för sig, gratis och närproducerat.

Vår unika allemansrätt står för hela kalaset. Skogen bjuder in dig och mig till sitt rikligt dukade bord av dess läckerheter. Vi får därmed möjligheter att skörda färska och ekologiska råvaror i gemytlig samvaro ute bland lingontuvorna, ofta med en fylld kaffekorg.

Frågan är bara om vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat och tillgängligt via varuhyllorna med bärburkar fyllda av tillsatser och konserveringsmedel?

I så fall går vi också miste om berikande naturupplevelser och känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel, där vi också med mer uppdaterade och effektiva skörderedskap som bärräfsor kan slippa mycket av det forna slitgörat i samband med bärplockning.

Skogen står för mycket av vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med rika bärtillgångar där vi endast tar till vara cirka 3-4 procent av bären – resten förfars. I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen.

Skogen står år efter år för ett generöst utgivande – men möts av en otacksam mottagare.