Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 22:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-en-politiker-ar-ung-ar-ingen-styrka-tvartom/

DN Åsikt

DN Åsikt. Att en politiker är ung är ingen styrka – tvärtom

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I politiken ses ungdom ofta som en styrka. Det är ett felaktigt synsätt. Istället borde vi ta vara på klokskap och erfarenheter som finns bland våra pensionärer.

Rätta artikel

I våra politiska partier finns en utbredd tro på att vi behöver "unga" kvinnor och män i politiken. Enbart det faktum att personerna är just unga ser tydligen våra politiska partier som något slags politisk styrka.

Det är ett felaktigt synsätt.

Platon hävdar: Först filosofen på femtio är skickad till statsman. Enbart 15 år av dialektisk skolning räcker inte för daning av karaktären. Mer behövs för att lärdomen ska mogna till visdom.

Försiktigtvis kan Platons ord, anpassade till dagens politiska värld, innebära att några grundläggande krav kan och bör ställas på politiker. För att göra detta möjligt måste framtidens skola i högre grad än dagens skola innehålla filosofiska drag. Självinsikt, förmåga till kritiskt tänkande och respekten för medmänniskorna bör genomsyra hela undervisningen.

I grunden bör också finnas en god kännedom om det samhälle, i vilket blivande politiker eftersträvar sina välarvoderade politiska poster. De bör alla ha arbetat och verkat ett antal år, kanske minst 20, "ute i samhället" innan de blir politiker. Det här är krav som många av våra pensionärer i högsta grad lever upp till.

Men åldersfördelningen i vår riksdag lämnar mycket att önska. Bara 3 procent av riksdagsledamöterna är 65 år eller äldre. Av de 349 ledamöterna är alltså 16 pensionärer, medan det sett till befolkningen borde handla om 60-70 mandat i riksdagen.

Förutom att detta ger odemokratisk slagsida är det också ett slöseri med erfarenhet och klokskap.