Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Att fastna i språkfrågor gynnar inte invånarna

Diskussionen bör ligga kring vilka åtgärder som krävs för att få områdena att bli områden där människor vill vistas, alldeles oavsett vad de kallas.

Enligt Collins engelska uppslagsverk definieras en ”no-go-area” eller ”no-go-zone” bland annat som ”ett område som är känt för våld och brottslighet som gör människor rädda för att åka dit [...]”. Detta kan sägas om de utsatta förorterna.

Begreppet kommer inte heller ”direkt från den amerikanska högerkonservativa propagandan á la Trump” utan användningen av begreppet har dokumenterats flitigt i olika delar av världen sedan andra världskriget. Bland annat användes begreppet under konflikten på Nordirland för att beskriva delar av landet där den dåvarande polisen och den brittiska militären inte fritt kunde genomföra operationer utan att möta motstånd. En sådan beskrivning ligger nära verkligheten i de områden utanför våra storstäder där polisen i dag inte agerar mot brottslighet av rädsla för att piska upp stämningen, och ytterst med sina egna liv som insats.

Att påstå att benämningen no-go-zone ”är ”sårande och djupt förolämpande” och ”bortom smaklöst” är ett perfekt exempel på den nya politiska kultur som beskrevs av Christopher Lasch i sin bok ”Eliternas uppror och sveket mot demokratin” (som redogörs för av Svante Nordin i Axess 1/2018). Dessa tankegångar beskriver en ny politisk kultur som föreställer sig att de djupa klyftor som finns i samhället kan plåstras över genom ett politiskt korrekt språkbruk. Ett medkännande och hygieniskt språkbruk, fritt från alla kränkningar, antas försona de underprivilegierade med sin lott. Lasch menar dock att om delar av städerna lämnas att förfalla kommer ett folkligt missnöje att göra sig gällande, och då räcker det inte med att denna nya politiska kultur avfärdar alla opponenter som rasistiska, sexistiska, homofoba, eller med andra ord politisk suspekta.

Vi bör istället ställa oss frågan hur fokus på språk och språkbruk, där varje ord ska vägas på guldvåg, gynnar invånarna i dessa förorter. För även om ord är makt, gynnas verkligen torghandlarna som står hjälplösa mot gängens stöldvågor och maffiametoder, föräldrarna vars barn dras med i gängkriminalitet, eller de unga människor som får sätta livet till i gängens uppgörelser? Eftersom svaret är nej, är det inte heller där diskussionen bör ligga.

Diskussionen bör ligga kring vilka åtgärder som krävs för att få områdena att bli områden där människor vill vistas, alldeles oavsett vad de kallas.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.