Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-forbjuda-tiggeri-ar-en-hard-vag/

Insändare

Insändare. Att förbjuda tiggeri är en hård väg

Man måste inte ge till tiggare, men det känns omänskligt att faktiskt förbjuda tiggeri.

Hej alla som vill förbjuda tiggeri,

Har ni funderat att det kan vara det enda sättet en människa tror hen kan få pengar till mat, medicin, eller till utbildning för sina barn?

Jag håller med om att huvudlinjen bör vara att alla länder bör ta ansvar för sina medborgare, och i den bästa av världen skulle det då inte finnas någon tiggeri alls. Dock finns det alltid människor som faller utanför ramarna, som kanske inte pallar trycket, eller som kanske officiellt borde ha stöd i sina hemländer men i verkligheten inte får det. Dessa människor ser nog tiggeri som sin enda utväg – för jag kan inte tro att man sätter sig i den blöta kylan och håller upp handen annat än om man verkligen inte vet någon annan utväg. Jag håller med om att det ser eländigt ut, och inte värdigt en människa.

Jag upplever det också som påfrestande att gå förbi dem när de sitter där på trottoaren, upplever det besvärande när de kanske hejar, och jag känner mig skamsen för att jag har det bra, men inte riktigt vet hur jag ska hjälpa dem, och alla andra som har det eländiga på jorden. Men för den skull kan vi väl inte förbjuder tiggeri - vad hjälper det dessa människor? Alla religioner har någon sorts inslag om att vi ska hjälpa dem som har det svårt. Att förbjuda tiggeri känns som att sjasa själva Jesus från gatan, som identifierade sig med de svagaste i samhället.

För egen del tycker jag faktiskt inte själv att allmosor hjälper att förbättra situationen för människor som känner sig tvingade att tigga. Jag har bestämdt mig för att inte ge nåt till en person som tigger, för jag vill inte uppmuntra att fler gör detta. Det finns andra sätt att agera, till exempel ge stöd till organisationer som hjälper utsatta minoriteter i sina hemländer på ett mera permanent sätt. Vilket jag gör.

Jag tycker dock bestämt att om vi förbjuder tiggeri är vi definitivt på en fel och väldig hård väg. Om inte annat, så tänk på att det kan faktiskt kännas bra för en själv att hjälpa en tiggare. Det finns faktiskt vetenskapliga bevis för att vi mår mycket bättre om vi kan hjälpa andra än bara oss själva. Och sist men inte minst: det kan nog vara bra för oss att då och då påminnas i vår egen verklighet att inte alla människor har det så bra som vi, och att vi bör göra så gott vi kan för att ändå försöka göra något åt det.