Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-inte-vilja-bygga-ut-vindkraft-ar-bakatstravande/

DN Åsikt

DN Åsikt. Att inte vilja bygga ut vindkraft är bakåtsträvande

Gamla åsikter dammas av i stället att se till framtidens behov. Vi har sett ett flertal gånger hur det går med en lysande uppfinning eller produkt som inte inser att nya tider och krav kräver utveckling. Att inte vilja bygga ut vindkraften är bakåtsträvande.

De åsikter Rolf Nilsson framför i sitt inlägg har redan statsminister Stefan Löfven berättat om i en fackföreningstidning när han var ordförande i Metall. I dag, nästan ett decennium senare, hade han inte vågat tänka tanken än mindre att stå och försvara den artikeln.

Detsamma gäller dem som lovordat fossilt bränsle eller kärnkraft som framtidens bränsle. Föroreningar, stora miljöolyckor och krigshot kastar långa skuggor efter den tidens åsikter.

Det är riktigt att varken vindkraft eller solceller helt kan ersätta de behov av elkraft vi har i Sverige i dag. Nya tekniker för att framställa el används  alltmer och nya sätt kommer att fortsätta utvecklas.

Det vi pratar om är att minska dagens behov av kärnkraft och fossila kraftverk väsentligt och att på en längre sikt uppnå en hållbar elproduktion. Det är också viktigt att utveckla industrin i en riktning där mindre elenergi används eller behövs.

Att kasta fram  argument som inte är underbyggda eller att inte lägga fram fakta förvånar mig även i en debattartikel. Författarens tankar är bakåtsträvande. Förhoppningsvis kommer vi inte att minnas dem, precis som vi i dag inte minns Facit, det bländande svensk företag som försåg en stor del av världen med skrivmaskiner. En tillverkare som tillverkade mekaniska skrivmaskiner och inte kunde se potentialen i den nya tekniken.

Kanske har Rolf Nilsson skrivit sin artikel på en sådan?