Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-kalla-jakt-for-djurhat-vittnar-om-okunskap/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Att kalla jakt för djurhat vittnar om okunskap”

Foto: Pontus Lundahl/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Att kalla jakt för djurhat eller djurplågeri vittnar om okunskap. Det är en världsbild långt ifrån landsbygden där jakten pågår, skriver Jägarförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Rätta artikel

Under rubriker ”Sluta glorifiera jakt på bästa sändningstid” på DN Åsikt den 3 maj går Annika Anastassiou i en insändare till angrepp mot jakt och Sveriges Televisions programserie ”Jaktliv”.

Det är oklart om det är jägarna eller SVT som är i skottgluggen. Träffbilden är något oklar.

Insändarskribenten skriver att ”programmet är en osmaklig uppvisning i djurhat och djurplågeri” och ”önskar att programmet aldrig sänts och att denna jakt aldrig förekom från första början. Programmet visar hur jägarna lömskt lockar och lurar de intet ont anande gässen”.

Det som beskrivs som ”lömskt” är bulvanjakt som människan sysslat med i århundraden. Det kan vara en effektiv och social jaktform på just gäss och andra fåglar.

Att SVT gjort en till synes uppskattad programserie om något som berör hundratusentals människor är välkommet. Att spegla olika delar av samhället, ett starkt intresse och människors vardag är helt i linje med uppdraget för public service.

Dessutom har ”Slow tv” i form av älgvandringen har lockat massor av svenskar att följa skogens konung och vår nationalsymbol. Det har varit fantastisk underhållning och ett tydligt bevis på naturens och viltets lockelse.

Jakt, vilt och naturvård engagerar många i samhället. Det handlar om allt ifrån eftersöksjägare, som förkortar lidandet för trafikskadat vilt, till jaktlag som stödutfodrar rådjur när vintern är sträng och anläggandet av nya våtmarker.

Jägarna har ett starkt engagemang för vår svenska fauna, tar ett stort ansvar i viltvården och strävar efter att förvalta viltstammarna i balans med andra intressen. Att kalla jakt- och viltvårdsengagemang för ”djurhat” eller ”djurplågeri” vittnar om okunskap och en världsbild långt från den landsbygd där jakten huvudsakligen pågår.

Det är få vilt- och naturintresserade människor som i praktisk handling, varje dag, år ut och in, står upp mer för viltet än jägare. Att då bli förknippad ”djurhat” och ”djurplågeri” känns magstarkt och helt fel. Trots allt har vi 89 procents acceptans för jakt, enligt en Sifo-undersökning.

Vi delar inte ett antal grundläggande värderingar vad avser jakten, viltet och etiken med skribenten. Jag respekterar det. Den omvända respekten förtjänar även jägarna i Sverige. Vi är jägare, inte djurhatare.

Vi gillar att jaga, vi står upp för viltet och vi skäms inte för vårt intresse. Jakten ger rekreation, samhällsnytta och i slutändan ett klimatsmart och fantastiskt viltkött. Att SVT valt att skildra delar av den verkligheten är välkommet.