Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-kalla-vara-jobb-for-enkla-ar-bade-fel-och-forolampande/

DN Åsikt

DN Åsikt. Att kalla våra jobb för enkla är både fel och förolämpande

Foto: Meli Petersson Ellafi

Man löser inte personalbristen inom vård och omsorg genom att sänka statusen och sänka lönen för vårdbiträden och undersköterskor. Då lär ännu färre vilja jobba kvar. Ge oss den lön och ge oss den status vårt yrke förtjänar, så löser du krisen.

Jag läser att vårdbiträden och undersköterskor ska avlasta sjuksköterskor. Detta ska skapa fler "enkla jobb". Därför vill jag bjuda in dig till att praktisera dessa ”enkla” jobb med mig i tre veckor.

Första veckan ska du få vara personlig assistent. Du ska assistera en person som varken kan röra sig eller tala. Du ska varje morgon, ensam, hjälpa personen att välja kläder och klä sig. Du ska förflytta personen från sängen till permobil, assistera vid hygien och måltider, du ska veta vad personen kan och vill äta, vara behjälplig vid matintag, i lagom konsistens och takt så att personen inte riskerar att svälja fel och kvävas. Behöver personen gå på toaletten så får du assistera med det. Flytta till sängen, klä av sig, flytta till hygienstol, besöka toaletten, tillbaka till sängen, på med kläderna och upp i permobilen. Om personen drabbas av spasticitet, kramper, hallucinationer eller ångest ska du bemöta, behandla och utvärdera. Ska du ge vid behovsmedicinering? Det måste du bestämma själv. Du ska givetvis rapportera detta till sjuksköterskan. Självklart ska även den med en funktionsvariation få njuta av en stimulerande fritid, så du får styra ut permobilen på stan för att ge din brukare möjligheter att njuta av stadens utbud. När ni åter är i brukarens hem ser du fram emot att få avsluta arbetsdagen och gå hem. Det får du dock inte. Personen som ska lösa av dig dyker inte upp och svarar heller inte i telefonen, så du får stanna kvar tills nattpersonal kommer klockan 22. Vi ses imorgon 06.45!

Den andra veckan ska vi jobba på ett demensboende. Vi är ansvariga för åtta människor med demenssjukdomar. Några av dom har nyligt insjuknat och har sjukdomsinsikt, de förstår inte varför de inte får åka hem, de gråter och har ångest för att i nästa stund ha glömt allt du sa som tröst. Andra boende har långt gången demenssjukdom. De kan inte alls ta hand om sig själva utan behöver hjälp med att få stiga upp, byta inkontinensskydd, klä sig, få mat och mediciner. Se till att du tar rätt mediciner till alla boende och att det sker på rätt tid! Du ska servera mat åt dem. Se till att alla får rätt specialkost. Försök få alla att sitta vid bordet ungefär samtidigt, att ingen kastar mat, spottar den på bordsgrannen eller stjäl den andres mat. Efter måltiderna måste du själv duka bort efter alla och diska undan. Se upp så ingen äter från soporna, kissar i blomkrukorna eller rymmer! Under veckan jobbar vi kväll och då ska alla åtta i säng. Kvällsmat, mediciner, inkontinensskydd och pyjamas. Även här är du ensam och de slår och nyper dig och skriker att du mördar dem. Sedan längtar du förstås hem till din säng. Men nattpersonalen dyker inte upp, hen var visst sjuk och ingen vikarie finns, så du får stanna hela natten. Du är ensam ansvarig för sexton boende och tro inte att de ligger still i sina sängar och sover. De är uppe och vandrar, rycker i dörrar, går in och väcker varandra, går på toa fyra gånger eller vill stiga upp för att det i deras värld är morgon. Som kompensation för att du var tvungen att jobba natt får du vara ledig imorgon bitti, men kvällspasset får du ta. Vi är så kort om folk, du vet. På helgen har vi delade turer. Vi jobbar från klockan 07 till 12, sedan får vi gå hem. Det tar tid att åka hem genom stan, men vi är hemma strax före klockan 13. Tar en kopp kaffe och läser tidningen innan det är dags att åka till jobbet igen, för att arbeta 15-21. Sedan ses vi igen imorgon bitti!

Den tredje veckan ska du få vara på sjukhuset. Du jobbar med en sjuksköterska, ni är ansvariga för sex patienter som har råkat ut för svåra trauman. Hälften av patienterna ska duscha på morgonen, de andra ska gå på toaletten för att sköta magen. Vid varje förflyttning måste ni vara två personal för att genomföra det på ett säkert sätt. Se till att alla är klara innan klockan 9, för då kommer läkaren och ska ronda! Patienterna behöver hjälp med förflyttningar i och ur sängen och det blir många sådana, eftersom de bara får sitta en halvtimme åt gången. Alla ska upp till måltiderna och vissa av patienterna behöver assistans för att kunna äta. Patienterna har mediciner, inhalationer, antibiotikadropp, näringsdropp och du ska kontrollera deras vitalparametrar. De drabbas av takykardi, blodtrycksfall, autonom dysreflexi, får feber och ni måste rundodla. De drar ut sonder och infarter, drar bort uridom och blöjor, då får du renbädda med patienten i säng - ensam, för sjuksköterskan är upptagen hos en annan patient. När det är dags att avsluta arbetspasset får vi besked om att det fattas personal på ett av vaken, så du får sitta där. Du ansvarar för att övervaka puls, saturation och blodtryck hela natten. Då patienten inte kan påkalla hjälp själv så måste du gå in och titta till hen var femte minut. När respiratorn larmar måste du åtgärda det. Dags att suga i trachen, ge en inhalation eller utföra hostmaskinsbehandling? Lämna rummet får du inte och kan inte heller, som så ofta när kvällsmörkret kommer sköljer ångest och oro inför framtiden över patienten och hen vill absolut inte vara ensam.

Efter tre veckor ska vi ha en utvärdering. Du ska berätta åt mig om vilket enkelt jobb du utfört. Jag vill veta hur du gjorde när din brukare fick kramper och skakade i hela kroppen. När den boende kletat bajs över hela sitt rum och vägrade tvätta sig utan slog efter dig med sina bajsiga händer och kallade dig för misshandlare? Och på vårdavdelningen, hur gick det? Det kan ju kännas lite krångligt det här med sondmatning, respiratorer eller hostmaskiner, men det måste du klara, det här är ett enkelt jobb.

Du kan få lite lön. Eftersom du är ny på marknaden kan du få halva min lön. Du har tur för jag har fått upp min lön ganska bra: ungefär 22.000 kronor. Före skatt alltså. Ärligt talat tycker jag att det är rätt litet; jag har trots allt jobbat i tjugo år. För min del får ni gärna införa "enkla jobb": servicepersonal som sköter kök och förråd. Det kanske är ett enkelt jobb som skulle avlasta sköterskorna, men man löser inte personalbristen inom vård och omsorg genom att sänka statusen och sänka lönen för oss. Då lär ännu färre vilja jobba kvar. Ge oss den lön och ge oss den status vårt yrke förtjänar, så löser du krisen. Men att kalla våra jobb för "enkla", det är inte bara fel utan även förolämpande.