Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 17:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-klassa-overvikt-som-nagot-negativt-loser-inte-problemet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Att klassa övervikt som något negativt löser inte problemet.

Genom att hela tiden förstärka den negativa bilden av överviktiga och samtidigt hylla det smala idealet uppehåller vi en hälsohets som gör minsta lilla rundning på kroppen skamfylld. Hälsohetsen kommer leda till obalans i kroppen vilket i sin tur leder till ökat antal personer med övervikt. När vi börjar acceptera att våra kroppar mår bra av lite rundade former kommer även övervikten minska.

Axel Ohlin skriver i sin replik att ”Rökning är precis som fetma ett självförvållat tillstånd” och verkar anse att övervikt löses genom att "få kontroll över sin övervikt genom att äta nyttigt och träna". Men jag har mycket svårt att jämföra rökning och övervikt och att den senare skulle hjälpas med kontroll.

När rökarens utmaning är att stå emot nikotinbegäret och fimpa för gott måste den överviktige se över hela sin livssituation för att hitta orsakerna till viktökningen och sedan göra något åt det. Tyvärr är det inte sjukvården som finns som stöd utan en industri som tjänar pengar på andra människors ohälsa. Denna industri berättar ständigt för oss hur negativt det är att vara överviktig genom att hylla LCHF, Medelhavsdieten, Paleo 5:2, 4:3, vegetariskt, raw food, clean eating etc.

Folk som lider av fetma behöver hjälp, men att fortsätta framställa övervikt som något livsfarligt och framförallt skamfullt får konsekvenser för den stora majoriteten av normalviktiga människor som inte har magrutor eller ett tydligt mellanrum mellan låren. Denna grupp tävlar ständigt i att vara nyttigast, de lever på beröm efter träningspasset och beundransvärda blickar i lunchrummet när de andra upptäcker vilken perfekt rätt de lagat till hemma. Samma grupp får ångest av att känna byxorna sitta tajtare efter maten och måste högljutt beklaga sig över inför andra om de känner sig för mätta eller åt en chokladpralin på en tisdag.

Västvärlden lider av en enorm hälsohets, en smal person är en lyckad person. Den som inte är smal gör sitt yttersta för att kontrollera sin kropp och ignorera hungerkänslor. Detta anorektiska levnadssätt leder antingen till att en dör av näringsbrist eller att en till slut inte kan stå emot det kroppen skriker efter. I vilket fall som helst kommer ämnesomsättningen rubbas ordentligt, kroppen gör allt för att spara det den får i sig och då är det inte konstigt att en ökar i vikt.

Så för att komma tillrätta med övervikten måste den sluta skambeläggas, istället måste vi förstå vad hälsohetsen gör med oss i längden.