Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-kunna-blockera-internetkop-ar-bra/

DN Åsikt

DN Åsikt. Att kunna blockera internetköp är bra

Fler banker borde införa att man kan välja stopp för internetköp. När jag vill ge Läkare utan gränser 500 spänn, så måste jag utöver det vanliga sifferknappandet logga in i min internetbank, det tycker jag är ett rimligt besvär för att få ökad trygghet.

Jag har Ica-banken, där kan man blockera internetköp och det tycker jag är bra. Det går till så att man kan ha internet öppet eller stängt för köp, detta väljer man i internetbanken genom att klicka på menyn kort där. Så jag har internet stängt alltid förutom när jag ska köpa någonting. Så om jag till exempel vill köpa blommor på Interflora så måste jag logga in i internetbanken och öppna internet för köp. Jag har kommit underfund med att det går bra att öppna internetbanken i en annan flik. Så kan man klicka växelvis där. När man är klar med köpet så stänger man internet för köp igen. Så det är bara öppet i någon minut.

Dessutom har ICA-banken så att man efter att ha handlat i vissa internetaffärer måste slå ytterligare en kod på sin dosa och slå in svarskoden, för förhöjd säkerhet.

Det är en ganska intressant historia. Det började med att jag läste en artikel i tidningen där det stod att tjuvar i Ukraina eller Vitryssland, kommer inte ihåg vilket, och i ett Balkan-land hade länsat svenska bankkort. Jag tänkte att de flesta bankkunderna är inte så ofta i Ukraina/Vitryssland och inte i Balkan heller, så det innebär ingen begränsning för dem i deras vardagsliv om det inte går att köpa på kortet där. Så jag skrev ett mejl till Erik som jobbar på ICA-banken om att kunna spärra kortet för köp. Jag hade tänkt mig en lista med länder, men han utvecklade en lista med kontinenter plus att Norden alltid är öppet och internet finns med som en egen kategori. Senare har några andra banker härmat.

När det gäller CVV-koden så kluddar jag över den med en penna. Det gick bra förut men på det nya kortet så fastnar inte bläcket. Ett annat kort som en familjemedlem har  (Nordea) har siffrorna så hårt tryckta på plasten att de syns från framsidan (baklänges). Men om tjuvarna bara har några sekunder på sig att memorera CVV-koden så fungerar det. Är det någon som vet om kortet är giltigt med hål i? Då kan man stansa ut den biten.