Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 16:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-kvinnor-ska-menstruera-sju-ar-ar-ingalunda-naturligt/

Insändare

Insändare. Att kvinnor ska menstruera sju år är ingalunda naturligt

Att det finns kvinnor som mår sämre av tillförda hormoner är inget nytt och dessa kvinnor bör fångas upp av vården. Nya studier bekräftar dock gammal kunskap: nämligen att dessa kvinnor är en minoritet.

Martina Johansson har en del bra argument i sitt debattinlägg. Vi är helt överens om att mensvärk, riklig mens och akne är hälsoproblem för kvinnor samt att det är svårt att hitta bra information på nätet och att sexualkunskapen behöver förbättras. Här upphör det vi är överens om. Användningen av effektiva hormonella preventivmedel utesluter inte på något sätt att vi ska fortsätta att arbeta för en ökad kroppskännedom och kunskap kring fertilitet och sexualitet hos både kvinnor och män. Tvärtom är denna kunskap av största betydelse för en djupare motivation att använda effektiva preventivmedel.

 

Rubriken ”syntethormonella” är medvetet satt för att skrämma kvinnor. Syntet ska vara lika med dåligt. Men faktum är att det är just de syntetiska hormonerna som i många fall har förmåga att förbättra måendet för kvinnor. De syntetiska hormonerna är helt enkelt förbättrade jämfört med de naturliga och har förmåga att just behandla till exempel akne och premenstruellt dysforiskt syndrom – den allvarligaste formen av PMS som kan förstöra livet för kvinnor. Detta är något som skall ses som positivt och inget vi ska skrämmas med. Att säga att dessa tillstånd beror på ”obalans” i kroppen som kvinnan kan komma tillrätta med genom att ”förhålla sig till sin fertilitet och kvinnlighet” är mycket problematiskt och skuldbelägger dessa kvinnor.  Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att dessa tillstånd beror på ”obalans”. 

 

Återigen presenteras även myten att preventivmedel hämmar kvinnor i deras humör och deras sexualitet och ”lägger en matta över hypotalamus” samt att hormonella preventivmedel ”inte fixar någonting”. Att kvinnor ska menstruera cirka sju år av sitt liv är ingalunda naturligt utan en konsekvens av att vi försöker undvika det naturliga: nämligen att bli med barn, föda barn och amma. Vi ser det som att preventivmedel frigör kvinnan från risken för oönskad graviditet och ger henne möjlighet att leva ut sin sexualitet på samma villkor som män. Samtidigt minskar hormonella preventivmedel risk för riklig mensblödning, mensvärk, cystor, cancer i livmoder och äggstockar och cancer i tjocktarmen samt lindrar PMS. Att det finns kvinnor som mår sämre av tillförda hormoner är inget nytt och dessa kvinnor bör fångas upp av vården. Nya studier bekräftar dock gammal kunskap: nämligen att dessa kvinnor är en minoritet. För dessa kvinnor finns det andra effektiva alternativ men tyvärr avstår många kvinnor i Sverige användning av något preventivmedel alls, oftast på grund av bristande kunskap om vilka metoder som finns och deras effekter. Detta vill vi ändra på!

 

Slutligen presenterar Martina Johansson myten att det är lika lätt att göra ett preventivmedel för män som för kvinnor. Men detta är helt enkelt inte vetenskapligt korrekt. Det är svårare! Vi välkomnar med stor glädje att vi nu snart ska starta en ny studie med preventivmedel för män. Studiestarten har dröjt på grund av att intresset för att finansiera denna forskning är låg. Vi behöver få fram ett tydligare intresse från män när det gäller att delta i ansvaret för preventivmedel!