Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 05:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-lara-sig-tala-infor-andra-bor-bli-eget-amne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Att lära sig tala inför andra bör bli eget ämne”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många tycker att det är jobbigt och läskigt att tala inför andra och skulle behöva hjälp. Det borde bli ett eget ämne i skolan. Det är fel att låta elever misslyckas i skolan på grund av talängslan, skriver eleven Lina Oskarsson.

Jag har en idé på ett nytt skolämne som jag tycker ska införas på alla grundskolor i Sverige: en kurs som ska lära elever att våga prata inför andra och förbättra elevers möjligheter att uttrycka sig muntligt.

Många som jag känner tycker att det är jobbigt och läskigt att prata inför klassen. Man är rädd att säga fel eller göra bort sig. Jag tror att det är ett vanligt problem och det behöver förändras.

Så här är min plan: förändra timplanen inom grundskolan och inför en ”våga tala”-kurs, kanske en timme i veckan. Under kursen skulle eleverna vänja sig vid att prata inför grupp vilket gör att det blir lättare på gymnasiet då man diskuterar mycket och har stora grupper. Även de som redan vågar tala inför andra kan ha nytta av det genom att de blir bättre. Det kan förbättra betygen eftersom en del av betygen bedöms av vad man presterar muntligt.

Det bör vara obligatoriskt.

I kursen tycker jag att eleverna ska få lära sig:

• Vad personen ska göra när man känner oron och paniken komma när man ska tala.
• Kroppsspråk och röstträning så att man vet hur man ska göra.
• Mental träning inför pressande situationer, till exempel debatter.
• Respons och feedbackkunskap.
• Improvisationsövningar och hur man förbereder sig på framföranden.
• Avslappning och medveten närvaro.

Jag tycker att politikerna borde ta tag i det här och inte låta elever misslyckas i skolan på grund av talängslan.

DN Åsikt 5 oktober 2018 kl 12

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.