Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-plocka-lagt-hangande-frukt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Att plocka lågt hängande frukt

Det är inte så illa som det ryktas.

Rätta artikel

Vem vill inte gnälla på onödiga möten? Ett av det populäraste samtalsämnena på många arbetsplatser.

Jag är IT-konsult och har jobbat på en massa ställen. Och visst finns det ställen med kassa möten. Jobbar på ett nu. Minst en dag i veckan försvinner – och dessa möten är i särklass kass. Stämmer helt med beskrivningen. Men detta är inte vanligt. De flesta möten man sitter i är motiverade och hyfsat förberedda. En sak är att det spelar ingen roll hur bra och dåliga mötena är eller hur bra de är förbereda, en mycket stor procent av medarbetarna vill inte gå dit i alla fall.

En paradox här att det gnälls precis lika mycket på bristande information. Det är samma sak här – det finns ställen med riktigt urkass information. På många ställen försöker man, bland annat med informationsmöten, utskick och proppfyllda websidor och wikis. Det hjälper inte. Gnället på brist på information upphör inte.

Micke Darmell lever på att hjälpa företag att fixa bättre möten. Så man kan förstå varför detta ämne är extra intressant för honom.

Trots dessa invändningar så håller jag i princip med. Det finns gott om exempel där möten behöver bli bättre. Men, bland dessa 96% som håller med så har jag en gissning att många av dem vill inte ha några möten alls. Inte på några villkors vis. Och då hjälper det ju inte att göra mötena bättre. Då är ju den mödan bortkastad.