Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/att-trump-blev-president-var-det-basta-som-kunde-handa-usa/

DN Åsikt

DN Åsikt. Att Trump blev president var det bästa som kunde hända USA

Foto: AFP

Med Hillary Clinton som president hade det amerikanska folket förmodligen fortsatt vara lika politiskt ointresserade som innan. Därför är det bra att Donald Trump fick makten, och satte ingång ett engagemang hos befolkningen.

Rätta artikel

Det amerikanska folkets röster har i decennier nonchalerats av etablissemanget. Men nu har Donald Trump väckt en sovande björn och miljontals amerikaner står beredda att försvara grundläggande mänskliga rättigheter. Nu, när dessa rättigheter är under hot, ser vi att amerikaner äntligen engagerar sig i politiken. Med Clinton som president hade vi möjligen sett en mindre destruktiv politik, men kanske hade björnarna sovit i fyra år till? Trump har gett det amerikanska folket en nödvändig spark i baken!

Trumps inreseförbud, som skulle stoppa människor från sju olika länder, möttes med starka protester runtom landet. Installationsceremonin möttes av de största protesterna i amerikansk historia. Tyvärr krävdes det en omstörtande politik och ett genuint fascistiskt hot för att amerikaner skulle ta politiken på allvar och börja mobilisera sig.

USA har i åratal, via internationella standard, varit det land som haft det allra lägsta  valdeltagande av alla OECD-länder. Men det är inte bara folkets fel. Politiker har länge använt vallagarna för att hindra vissa väljare från att rösta. Men nu kan inga institutionella hinder tysta folket. Miljontals människor har protesterat och kongressledamöter har överhopats av arga telefonsamtal. Nu har Trump svårigheter att tillsätta sina statsråd på grund av motståndet och han har dessutom fått sänka ambitionerna på att privatisera Medicare och upplösa Obamacare.

Med fyra år av Hillary Clinton hade inte en motståndsrörelse i denna storlek vuxit fram. Det hade snarare varit fyra år till av likgiltig passivitet och successiv förändring, vilket skulle leda till en ännu större våg av missnöje bland folket.

Sett till detta var det bättre att Trump blev vald nu än Clinton, för då får missnöjet komma fram och yttra sig snarare än att ligga under ett lock i fyra år till. Nu har det amerikanska folket ett ansvar när de faktiskt har röstat fram en galning till Vita Huset.

En revolution av helt fel sort har tagit fart i Vita Huset, men en revolution av helt rätt sort har påbörjat hos befolkningen.