Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/aven-pa-cykelbanorna-ar-snorojningen-ofta-usel/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Även på cykelbanorna är snöröjningen ofta usel”

Bilvägarna i Stockholm är betydligt bättre snöröjda än många cykelbanor, anser insändarskribenten Hans Jorild. Foto: Magnus Hallgren

Även cykelbanorna längs de stora paradgatorna i Stockholm är bristfälligt snöröjda eller inte alls. Det är livsfarligt att cykla på vintern i huvudstaden, skriver läsaren Hans Jorild.

Rätta artikel

Håller med Carsten Olsson om den bristfälliga snöröjningen i Stockholm.

Jag tillhör ett fåtal stockholmare som även cyklar på vintrarna, och har då dubbdäck.

I onsdags cyklade jag från Roslagstull till Fältöversten på Vallhallavägens cykelbana, en veritabel tvättbräda. När jag skulle in på Artillerigatan höll jag på att åka omkull efter att försökt korsa mittsträngen i gatan, som var en hög isvall.

Man noterar också den totala avsaknaden av arbetande is- och snöröjningsfordon dagtid. I regel kommer de på nätterna – varför?

Cykelbanorna på stora gator som Karlbergsvägen, Odengatan, S:t Eriksgatan är bristfälligt röjda eller inte alls. Man får åka i isiga spår som en cirkuskonstnär. Kan man inte ta bort isvallarna medelst saltning?

Det som är röjt är i huvudsak – som vanligt – bilarnas körbanor. 

Förr i tiden fanns kommunens folk ständigt ute och gjorde manuellt arbete med att skotta snö, hacka is på gator, röja runt bilar med mera. Detta existerar inte längre, trots att vi i dag betalar minst lika mycket i kommunalskatt som då.