Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/aven-sj-ar-ett-stort-problem-pa-arlanda/

DN Åsikt

DN Åsikt. Även SJ är ett stort problem på Arlanda

SJ borde införa personlig service på Arlanda. Om man köpt tågbiljett i anslutning till ett flyg borde man kunna ta ett annat tåg samma dag utan att behöva köpa en ny biljett, även om man naturligtvis inte är garanterad en sittplats.

Jag välkomnar ditt inlägg om parkeringsreglerna på Arlanda och vill gärna fylla på med ett annat kommunikationsmedel till och från Arlanda:  tåget.

Besökare som flyger till Arlanda, men har för avsikt att besöka en annan del av Sverige än Stockholm/Uppsala-regionen, måste ha mycket god kunskap om Sverige eller hjälp från en svensk för att kunna resa med SJ.

När man ska köpa biljett finns det några olika val

Ska man köpa biljetten i förväg eller direkt på flygplatsen? Om man vill vara säker på att få plats på tåget är det bäst att köpa i förväg, och i princip är det billigare.

Ska man köpa för första bästa tåg, en timme efter ankomst eller ska man vänta fem timmar för att vara säker på att hinna med? Man vill vara säker så köper två biljetter, båda återbetalningsbara, det blir dyrare men då får man pengarna tillbaka för en är tanken.

Så vad händer vid ankomsten till Arlanda? Det finns två möjligheter:

Flyget är i tid. Bra, nu kan jag avboka den senare biljetten. Var finns informationsdisken? Oj, ingenstans! Det finns bara för lokaltrafik. Prova automaten  nej, det går inte att avboka där. Ringa SJ? Oj, det är helg och man kan inte ringa SJ på helgerna om man är privatperson. Gå in på internet? Men jag hade ju ingen dator med och har inte en sådan telefon. Så var det med den biljetten ...

Flyget är försenat. Ingen fara jag kan ju avboka den tidigare biljetten – men oj, det gick inte heller eftersom tåget redan avgått och jag flög inte med SAS.

Kanske jag får flygplatsavgiften tillbaka? Nej, det går inte heller eftersom det är en del av biljetten som jag inte använt.

Hade det då varit bättre att vänta och köpa biljett på Arlanda? Jag tror inte det eftersom tåget var fullt och andra personer gick runt på Arlanda och försökte köpa biljetter att komma vidare.

Nu för tiden har jag förfinat min teknik: endera köper jag två uppsättningar biljetter och har någon att kolla noga när flygen landar så att de kan avboka den biljett jag inte använder – eller så bokar jag helt enkelt en taxi för de 300 kilometerna. Taxi blir ofta billigast om jag inte reser ensam.

Åsiktsredaktionen har varit i kontakt med SJ som inte tänker bemöta inlägget. Motiveringen är bland annat att, som presskommunaktören Annie Edwards skriver i ett mejl, ”grundproblemet är en flygförsening”.